CIROZA HEPATICĂ – Tot ce trebuie să știi despre boala care distruge ficatul

Ciroza hepatică este o afecțiune a ficatului în care celulele hepatice normale sunt înlocuite de țesut cicatricial. Alcoolul și virusul hepatitei C sunt cele mai frecvente cauze ale producerii bolii.

CIROZA HEPATICĂ – Tot ce trebuie să știi despre boala care distruge ficatul

Ficatul este unul din organele corpului cu cea mai mare vrietate de funcții pe care le îndeplinește: produce proteine ​​esențiale care ajută sângele să se coaguleze, îndepărtează sau neutralizează otrăvurile, drogurile și alcoolul, produce bila care ajută organismul să absoarbă grăsimile și colesterolul, ajută la menținerea nivelului normal de zahăr din sânge, reglează mai mulți hormoni.
Ciroza este o boală în care celulele hepatice normale sunt înlocuite de țesut cicatricial, care afectează toate aceste funcții importante. În cazuri extreme, daunele sunt atât de grave încât singura soluție este un transplant de ficat.

Cauzele cirozei hepatice 

În Statele Unite și Europa, cele mai frecvente cauze sunt consumul excesiv de alcool și infecția cronică cu virusul hepatitei C, scrie health.harvard.edu.

Alcoolul are un efect toxic asupra celulelor hepatice. Ciroza alcoolică tinde să se dezvolte după un consum îndelungat de alcool, de mai mult de 10 ani de consum abundent, deși este posibil ca „băutorii sociali” să aibă ciroză. Nu se știe de ce, unele persoane sunt mai predispuse la reacții adverse decât altele, dar femeile prezintă un risc mai mare de ciroză, chiar și atunci când consumă mai puțin alcool decât bărbații.
Hepatita cronică B, care provoacă leziuni în mod similar, este o altă cauză frecventă a cirozei în lume. Dar este mai puțin frecvent în țările industrializate din cauza vaccinării de rutină împotriva hepatitei B. Hepatita cronică C provoacă inflamația ficatului, care poate duce în cele din urmă la ciroză. Fără tratament, aproximativ una din cinci persoane cu hepatită C cronică dezvoltă ciroză după 20 de ani.
Mai recent, boala hepatică grasă nealcoolică a devenit o cauză mai frecventă a cirozei. Medicii o numesc steatohepatită nealcoolică (NASH). Depunerea de grăsime în ficat duce la inflamație, care poate evolua spre cicatrici.

Cauzele mai rare ale cirozei includ:

Boli autoimune care atacă căile biliare sau celulele hepatice
Reacții severe la medicamentele eliberate pe bază de rețetă
Expunere prelungită la toxine din mediu
Infecții de la bacterii și paraziți întâlnite de obicei la tropice sau Asia
Episoade repetate de insuficiență cardiacă cu congestie hepatică.
Anumite boli moștenite, inclusiv Hemocromatoză, în care se acumulează prea mult fier în ficat și în alte organe; Boala Wilson, care produce concentrații anormale de cupru; Deficitul de alfa-1-antitripsină, care este absența unei anumite enzime în ficat

Simptomele cirozei hepatice

În stadiile incipiente, ciroza nu are adesea simptome. Dar, pe măsură ce celulele hepatice mor, organul produce mai puține proteine ​​care reglează retenția de lichide și coagularea sângelui și își pierde capacitatea de a metaboliza bilirubina pigmentară. Acest lucru provoacă simptome și complicații care includ:
Oboseală
Pierderea poftei de mâncare
Greaţă
Slăbiciune
Pierdere în greutate
Acumularea de lichide la nivelul picioarelor (edem) și abdomen (ascită)
Creșterea sângerărilor și a vânătăilor
Icter, îngălbenirea pielii și a ochilor
Mâncărime
Confuzie

Pe măsură ce daunele cresc, ficatul nu reușește să detoxifice sângele și devine mai puțin capabil să metabolizeze multe medicamente, ceea ce le mărește efectele. În cele din urmă, toxinele se acumulează în creier.

Aceste schimbări pot produce:
Sensibilitate crescută la medicamente
Modificări de personalitate și de comportament, inclusiv confuzie, neglijare a aspectului, uitare, probleme de concentrare și modificări ale obiceiurilor de somn
Pierderea conștienței
Comă
Cicatricarea împiedică, de asemenea, fluxul sanguin și crește presiunea în vena portă, care mută sângele din stomac în ficat. Această afecțiune se numește hipertensiune portală. Vasele de sânge din stomac și esofag se umflă, iar corpul creează altele noi în încercarea de a ocoli ficatul. Aceste vase, numite varice, au pereți subțiri. Dacă se sparg, hemoragia rezultată (sângerări majore) poate provoca moartea în câteva ore dacă nu este tratată.