CE NE AȘTEAPTĂ ÎN 2021 - Superstiții legate de ziua de 2 februarie

Ziua de 2 februarie este numită în tradiția populară "ziua ursului", "ziua cu lumina" sau Stretenia, ziua în care acesta iese din bârlog. Dar mai este și ziua în care dacă avem vreme urâtă atunci vom avea o vară rece și fără recolte îmbelșugate, după cum spun cei de la Centrul de Informare Turistică Târgu Lăpuș.

CE NE AȘTEAPTĂ ÎN 2021 - Superstiții legate de ziua de 2 februarie
Se spune că dacă este vreme frumoasă şi îşi poate vedea umbra, atunci ursul se sperie şi se va întoarce în bârlog pentru încă şase săptămâni, iar dacă este vreme urâtă el rămâne afară fiind semn ca iarna e pe sfârșite. Tot în credința populară se mai spune că dacă vulpea poate trece râul pe gheață, iarna va continua, iar dacă râul nu e înghețat și nu poate, atunci iarna a trecut. Dacă azi va fi lună plină, înseamnă că anul va fi bogat.
Tot în 2 februarie celebrăm Întâmpinarea Domnului, prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos. La biserică sunt sfințite lumânări pe care oamenii le iau apoi acasă și le păstrează întregul an aprinzându-le în vreme de necaz și timp urât, mai spun cei de la Centrul de Infomare Turistică din Targu Lăpuș. Tot în credința populară se crede că acum este vremea când „se întâmpină iarna cu vara”, timpul frumos al acestei zile indicând o vară călduroasă şi bogată, în timp ce vremea urâtă prevesteşte o vară rece, fără recolte îmbelşugate.
FOTO WWF ROMANIA
H.D.