CAZURI COVID - Primari nemulțumiți de comunicarea cu DSP Maramureș

Sunt primari în județul Maramureș care se plang că nu prea există comunicare între administrația locală și cei de la Direcția de Sănătate Publică a județului în ceea ce privește cazurile de coronavirus de la nivelul localităților.

CAZURI COVID  - Primari nemulțumiți de comunicarea cu DSP Maramureș

Un exemplu de proastă comunicare între primărie și DSP-ul condus de dr. Rareș Pop este la Petrova, localitatea fiind prima din județ care a intrat în carantină anul trecut din cauza numărului mare de îmbolnăviri cu noul virus.

„La nivel de comună noi nu știm cum stăm cu COVID-ul ăsta pentru că nu ne comunică nouă nimeni nimic. La primari nu știu decat să vină să le deie amenzi, că o aruncat nu știu cine gunoaie pe nu știu unde. În rest, nu ne spune nimic. E un an de cand e cu COVID-ul ăsta și nu ni se spune că la numărul cutare de casă ai oameni bolnavi, restul sunt acasă, nimeni nimic. Ce mai putem aflăm de la poliție. Eu, ca primar, ar trebui să știu primul cați oameni bolnavi am în comună, cine circulă la mine în comună. Nu pot să iau măsuri. Nu e ok comunicarea asta între noi și cei de la DSP Maramureș. Am avut la Matei Balș cu coronavirus, DSP-ul nu a fost anunțat, și l-am sunat eu pe Rareș Pop și l-am întrebat dacă știe de caz. A recunoscut că nu știe nimic de omul ăsta. DSP-ul ăsta nu comunică nimic cu noi. Nu nume, nu date, absolut nimic, nu-mi trebuie CNP-ul omului, dar măcar numărul de casă. Tabel cu bolnavii are numai poliția. Se ascund că sunt date cu caracter personal, dar nu am ceut CNP-ul omului. Și la ăla de la Matei Balș, l-am întrebat pe Rareș Pop dacă a luat ceva măsuri și mi-a spus că i-a dat lui o declarație pe propria răspundere la telefon. I-am spus, „ai grijă domn’ director că telefoanele zboară, numai ce e scris rămane”. Nu ia nimeni nicio măsură și nu e normal așa ceva”, a spus Ioan Petrovai, primarul din Petrova, pentru „Axanews.ro”.

Sunt însă și primari care spun că DSP-ul nu o să își facă ție treaba, ca primar, dacă nu te implici. Mitru Leșe de la Targu Lăpuș spune că are o relație bună cu cei de la Direcția de Sănătate Publică a județului.

„Dacă te interesează de comunitatea ta, atunci te implici și nu aștepți să îți facă alții treaba. Trebuie și să știi ce să vorbești cu ei. Am avut nevoie de vaccinuri, le avem. Am avut nevoie de vaccinare, o avem. Eu nu curăț ouă la nimeni. Le-am asigurat personal și ei să-și facă treaba. Nu o să tragă cei de la DSP de tine ca să îți faci tu treaba, asta să fie clar”, ne-a spus Mitru Leșe, primarul din Targu Lăpuș.

„Este pe siteul DSP-ului situația săptămanală cu incidența cazurilor pe fiecare localitate. Prefectura și CJSU o au și ele. Pot lua de acolo incidențele zilnice la nivel de localitate. Ce sa le mai comunicăm noi mai mult? Oamenii spun că ar trebui să le dau personal la fiecare în parte. Sunt 76 de primării, nu sunt în subordinea mea. Situația se poate lua de pe siteul DSP MM„, le-a spus dr. Rareș Pop primarilor.

H.D.