CAZ GRAV - Băiețel de 5 ani afectat de infecția cu COVID-19

Din păcate Maramureșul se confruntă cu cazuri în care și copiii au probleme grave de sănătate, cauzate de infecția cu SARS-CoV-2.

CAZ GRAV - Băiețel de 5 ani afectat de infecția cu COVID-19

Un astfel de caz a fost tratat de medicii specialiști din cadrul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare, unde un băiețel de 5 ani a fost diagnosticat cu sindrom inflamator multisistemic. Astfel de cazuri au fost raportate în străinătate la copii care au fost infectați cu SARS-CoV-2 și deși sunt rare, iată că apar și-n județul nostru. 

Potrivit medicului-șef, Lucian Bogdan, băiețelul în vârstă de numai 5 ani, a fost internat cu febră și congestie faringo-amigdaliană. Suspiciunea inițială, că micuțul ar fi infectat cu SARS-CoV-2 a fost infirmată prin testul RT-PCR. Inițial simptomatologia copilului a fost interpretată ca fiind amigdalită acută, fiind inițiat tratamentul antibiotic și simptomatic, însă evoluația pacientului nu a fost bună, reapărând ascensiunile febrile după două zile de medicamente, dar și lipsa apetitutului și alterarea stării generale. În acest sens, în cadrul Secției Pediatrie, cazul a fost reevaluat de către colectivul secției, fiind ridicată suspiciunea unui Sindrom Inflamator Multisistemic la Copil (MIS-C/PIMS), o entitate rară și severă la copil, asociată infecției cu SARS-CoV-2 în antecedente.
”Reevaluarea clinică, biologică și imagistică (ecografie toracică și CT toracic) au confirmat suspiciunea clinică prin evidențierea anticorpilor pentru SARS-CoV-2 de tip IgG, care au susținut faptul că a existat o infecție COVID-19, veche și vindecată, apariția inflamației sistemice importante dovedită prin analize de laborator, precum și afectarea pleuro-pulmonară bilaterală, cu leziuni specifice acestei afecțiuni, confirmată imagistic. Sub tratament antibiotic (corticoterapie), anticoagulant, simptomatic și suportiv evoluția micuțului a fost spectaculoasă, cu remisia modificărilor imagistice și a sindromului inflamator”, a declarat Lucian Bogdan, medic-șef al Secției Pediatrie.
A.H.