CARNEA ROȘIE – De ce trebuie limitat consumul: ce boli riști

Carnea roșie sau procesată consumată în exces duce la creșterea inflamației în organism, lucru care crește riscul unor boli grave.

CARNEA ROȘIE – De ce trebuie limitat consumul: ce boli riști
Carnea roșie favorizează inflamația

Sa demonstrat de mai mult timp că inflamația cronică joacă un rol important în dezvoltarea bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral. Anumiți biomarkeri inflamatori, cum ar fi interleukinele, chemokinele și moleculele de aderență, au fost asociați cu stadiile timpurii și tardive ale aterosclerozei. Studiile anterioare au descoperit că dieta poate influența nivelurile de inflamație, însă puține modele dietetice sănătoase - dieta mediteraneană - au prezentat concentrații mai scăzute ale unor biomarkeri inflamatori și un risc mai scăzut de boli de inimă.

Cercetarea celor de la Școala de Sănătate Publică de la Harvard este prima care leagă un indice inflamator alimentar pe bază de alimente cu riscul pe termen lung de boli cardiovasculare. Autorii acesteia au recomandat  consumul de alimente cu niveluri mai ridicate de antioxidanți și fibre pentru a ajuta la combaterea inflamației: legume cu frunze verzi (varză, spanac, varză, rucola), legume galbene (dovleac, ardei galbeni, fasole, morcovi), cereale integrale, cafea, ceai și vin, potrivit unui comunicat al Colegiului American de Cardiologie.

La recomandări se adaugă și limitarea consumului de zaharuri și cereale rafinate, alimente prăjite, băuturi răcoritoare și restricționarea cărnii procesate, a cărnii roșii și a organelor.