CANCER – persoanele cu afecțiuni cardiace au un risc mai mare de probleme oncologice

Persoanele cu boli de inimă au un risc mai mare de a dezvolta cancer, potrivit cercetărilor.

CANCER – persoanele cu afecțiuni cardiace au un risc mai mare de probleme oncologice
Risc de cancer

Cercetătorii au evaluat datele de la 12.712 persoane de la Framingham Heart Study care nu au avut boli de inimă sau cancer la lansarea studiului. Au folosit un estimator de risc care prezice șansa unei persoane de a avea boli de inimă în termen de 10 ani. Studiul lor a fost prezentat la American Heart Association's Scientific Sessions.

Pe o perioadă de 15 ani, cercetătorii au descoperit că persoanele cu un scor estimativ de risc de 10 ani sau mai mare au fost de peste trei ori mai mari decât cele cu un scor de 10 ani sau mai mic de 5% de a dezvolta cancer, cum ar fi cel al prostatei, a plămânului sau a tractului gastro-intestinal. De asemenea, persoanele care au suferit ulterior un atac de cord, insuficiență cardiacă sau fibrilație atrială au o șansă mult mai mare de a dezvolta cancer în comparație cu cei care nu au avut probleme cardiace.

Deți acesta a fost un studiu observațional, cercetătorii au remarcat că bolile de inimă și cancerul prezintă mai mulți factori de risc, cum ar fi alimentația deficitară, lipsa exercițiilor fizice și fumatul. Dacă aveți un risc ridicat pentru boli de inimă, ar trebui să fiți atenți și la posibilele riscuri de cancer, au adăugat ei.