CACAO – Cum poate ajuta în revenirea după un AVC ușor

Consumul de cacao s-a dovedit a fi de ajutor unor pacienți care s-au recuperat mai repede după un accident vascular cerebral ușor, după ce au consumat cacao.

CACAO – Cum poate ajuta în revenirea după un AVC ușor
Creierul se reface mai repede după consumul de cacao

Flavanoli de cacao au contribuit la o mai rapidă recuperare după o provocare vasculară ușoară și la rezultate mai bune la teste complexe, susțin cercetători de la universitățile din Birmingham și Illinois, într-un studiu publicat în Nature. Flavanolii sunt molecule mici care se găsesc în multe fructe și legume, dar și în cacao, și este cunoscut efectul lor benefic asupra funcției vasculare.

La studiu au luat parte 18 voluntari, nefumători și fără boli ale creierului, inimii, vasculare sau respiratorii. Aceștia au fost testați înainte de a lua flavanoli de cacao și în două studii separate - unul în care subiecții au primit cacao bogată în flavanoli și altul în timpul căruia au consumat cacao procesată cu niveluri foarte scăzute de flavanoli. Nici participanții, nici cercetătorii nu știau ce tip de cacao a fost consumat în fiecare dintre studii.

La aproximativ două ore după consumul de cacao, participanții au respirat aer cu 5% dioxid de carbon - de aproximativ 100 de ori mai mare decât concentrația normală în aer. ”Aceasta este o metodă standard pentru provocarea vasculaturii creierului pentru a determina cât de bine răspunde. (…) Corpul reacționează de obicei prin creșterea fluxului de sânge către creier. (…) Acest lucru aduce mai mult oxigen și, de asemenea, permite creierului să elimine mai mult dioxid de carbon. (…) Nivelurile de oxigenare maximă au fost de peste trei ori mai mari în cacao cu conținut ridicat de flavanoli față de cacao cu conținut scăzut de flavanoli, iar răspunsul la oxigenare a fost cu aproximativ un minut mai rapid", susțin cercetătorii, într-un comunicat al Universității din Illinois.