CA-N VIENA! - Apă tratată cu ultraviolete, în Târgu Lăpuș

Inițiative inedite ale primarului din Târgu Lăpuș.

CA-N VIENA! - Apă tratată cu ultraviolete, în Târgu Lăpuș

Lista proiectelor aflate în derulare în Târgu Lăpuș este lungă. Printre ele se află, finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, reabilitarea și modernizarea Corpului B al Liceului “Grigore Moisil”, finalizarea grădiniței cu program normal (de pe strada MIhai Eminescu) dar și reabilitarea și modernizarea Corpului B al Școlii Gimnaziale “Nicolae Steinhardt” din Rohia.

Între investițiile care vor lua viață în viitorul apropiat este cuprinsă însă și o una care aduce un aer occidental în capitala Țării Lăpușului. Va fi înființată o rețea de alimentare cu apă în satele Borcut și Fântânele, cu tot ce presupune acest lucru: dren, acumulare, dozare, distribuție etc. Inedit este însă modul în care se va face tratarea apei. În afară de clasica tratare cu clor, apa va fi supusă unui tratament cu ultraviolet, înainte de a fi distribuită către populație.

Prin acest procedeu, microorganismele sunt distruse de ultraviolete, apa fiind sterilizată. Avantajul este că nu se adaugă produse de dezinfecție, nu se folosesc diferiți compuși chimici care să modifice gustul sau mirosul apei. De asemenea, nu este necesară monitorizarea nivelului de compuși chimici din timpul filtrării. În plus, lămpile UV pentru sterilizare au o eficiență demonstrată, sunt capabile să elimine 99,99% dintre virusurile, bacteriile, fungii, algele, mucegaiurile sau chisturile paraziților microscopici care se găsesc în apă.

„Nu degeaba mă duc pe afară! Ideea mi-a venit după ultima vizită în Viena. Am văzut că vienezii beau apă din Dunăre și niciunul nu se îmbolnăvește din cauza apei”, spune primarul din Târgu Lăpuș, Mitru Leșe.

I. V.