BREXIT - Schimbări pentru șoferi din acest an

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană de la 1 ianuarie 2021 aduce o serie de schimbări pe toate planurile, inclusiv pentru piața auto. Potrivit informațiilor furnizate de către Registrul Auto Roman, de la 1 ianuarie 2021 nu mai pot fi introduse pe piață vehicule rutiere noi sau produse auto noi omologate de autoritatea de omologare de tip a Regatului Unit.

BREXIT - Schimbări pentru șoferi din acest an

Din acest an pot fi introduse pe piață numai vehicule rutiere noi sau produse auto noi omologate UE de autoritatea de omologare de tip a unui stat membru al UE: “Prin excepție, pot fi totuși introduse pe piață vehicule rutiere noi sau produse auto noi omologate de autoritatea de omologare de tip a Regatului Unit dacă acestea au fost introduse legal pe piața Regatului Unit sau a UE înainte de încheierea perioadei de tranziție”.

O întrebare pe care poate și-o pun foarte mulți maramureșeni este dacă din 2021 mai pot fi importate vehicule rutiere utilizate (second-hand) din Regatul Unit. Iar răspunsul oferit de cei de la RAR este DA, dar acestea trebuie să îndeplinească condițiile tehnice aplicabile la omologarea individuală a vehiculelor rutiere utilizate importate din state terțe.

“Subliniem că pentru aceste vehicule postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului, iar norma de poluare minimă trebuie să fie Euro 3 sau Euro III, după caz”, arată RAR.

Tot de la 1 ianuarie 2021 certificatele de inspecție tehnică periodică emise de o stație de inspecție tehnică periodică din Regatul Unit nu mai pot fi folosite pentru reînmatricularea unui vehicul în România. Acum este necesară efectuarea unei noi inspecții tehnice periodice de către Registrul Auto Român, cu ocazia omologării individuale și eliberării cărții de identitate a vehiculului în vederea reînmatriculării vehiculului în România.

H.D.