BREXIT - Ce se schimbă pentru pensionarii plecați la nepoți

Odată cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, CAS Maramureș precizează că vor fi schimbări majore pentru maramureșenii plecați în Marea Britanie pentru scurte perioade.

BREXIT - Ce se schimbă pentru pensionarii plecați la nepoți
playtech.ro

Autoritățile dau asigurări că nu există schimbări majore în cazul pensionarilor maramureșeni care merg în Marea Britanie pentru a avea grijă de nepoți sau în cazul persoanelor care doresc în continuare să lucreze sezonier în această țară, în ciuda modificărilor survenite în urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

“Pensionarii din UE care se mută în Regatul Unit vor continua să beneficieze de asistență medicală în statul de reședință, în numele statului care îi plătește pensia, utilizând documentul portabil S1. Același lucru este valabil și pentru lucrătorii frontalieri (care lucrează într-un stat, dar locuiesc într-un alt stat). Deși se pot aplica cerințe suplimentare în temeiul legislației interne privind imigrația, acordul garantează că statul în care persoana este asigurată rambursează statului de reședință cheltuielile aferente asistenței medicale, ca și până acum”, explică Carmen Prodan, președintele CAS Maramureș.

A.H.