BOLI MINTALE - Una din cinci persoane, afectată psihic de pandemie

Statisticile arată că una din cinci persoane va dezvolta o boală mintală, sub o formă sau alta, din cauza pandemiei. Specialiștii includ în bolile mintale depresia, anxietatea, ori anumite stări care apar firesc pe parcursul vieții.

BOLI MINTALE - Una din cinci persoane, afectată psihic de pandemie
Depresia și anxietatea, cauzată de pandemie

Un studiu nou arată că infecția COVID-19 crește riscul unei persoane de a dezvolta tulburări psihiatrice, iar a avea o tulburare psihiatrică înainte de infectare, crește riscul de a face COVID-19. 

Cele mai frecvente tulburări experimentate de supraviețuitorii COVID-19 în decurs de 90 de zile de la diagnosticare sunt anxietatea, depresia, insomnia și demența, potrivit studiului publicat în revista The Lancet Psychiatry.

Studiul arată, mai exact, că aproape 1 din 5 persoane diagnosticate cu COVID-19 primesc un diagnostic psihiatric în următoarele 3 luni de lainfectare; că dintre aceste persoane 1 din 4 nu avuseseră înainte un diagnostic psihiatric; că pacienții cu tulburări psihiatrice existente ar putea fi mai susceptibili de a face COVID-19. 

„Ne-am temut că supraviețuitorii COVID-19 vor avea un risc mai mare de probleme de sănătate mintală, iar concluziile noastre dintr-un studiu amplu și detaliat arată că acest lucru este probabil. Sistemele de sănătate trebuie să fie gata să ofere îngrijire, mai ales că rezultatele noastre sunt probabil o subestimare a numărului real de cazuri. Avem nevoie urgentă de cercetări pentru a investiga cauzele și a identifica noi tratamente”, a Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Studiul a analizat dosarele electronice de sănătate ale peste 62.000 de pacienți cu coronavirus din SUA. Grupul de studiu a fost de două ori mai probabil să sufere de o nouă boală mintală decât alte grupuri de pacienți, în aceeași perioadă, au spus cercetătorii.