BOLI AUTOIMUNE – un posibil tratament s-ar putea găsi în sfecla roșie

Boli inflamatorii, degenerative sau autoimune, ar putea avea un leac. În mod surprinzători, cercetătorii au găsit în sfecla roșie un compus care ar putea ajuta în tratarea acestor afecțiuni.

BOLI AUTOIMUNE – un posibil tratament s-ar putea găsi în sfecla roșie
Sfecla roșie

O peptidă (moleculă mică de proteină) din sfecla roșie pe care au reușit să o izoleze cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Viena ar putea fi la baza unui nou tratament. Aceasta este capabilă să inhibe o anumită enzimă responsabilă pentru descompunerea moleculelor mesager din organism. Datorită structurii sale moleculare deosebit de stabile și a proprietăților farmacologice, peptida din sfecla roșie poate fi un bun candidat pentru dezvoltarea unui medicament pentru tratarea anumitor boli inflamatorii, cum ar fi de exemplu boli neurodegenerative și autoimune.

Descoperirile cercetătorilor au fost publicate într-un studiu din Journal of Natural Products.

Peptida care există în rădăcinile plantelor de sfeclă roșie aparține unui grup de molecule pe care plantele le folosesc, printre altele, ca apărare chimică împotriva dăunătorilor, cum ar fi de exemplu bacterii, viruși sau insecte.

„Analizând mii de date genomice, echipa noastră a reușit să definească o serie de noi peptide bogate în cisteină și să le atribuie filogenetic în regnul plantelor. În acest proces, atenția noastră a fost atrasă de o posibilă funcție ca așa-numiții inhibitori de protează. Prin urmare, peptida de sfeclă roșie poate inhiba enzimele care digeră proteinele ", explică Gruber.

Peptida de sfeclă roșie inhibă în mod specific prolil oligopeptidaza (POP), care este implicată în descompunerea hormonilor proteici din organism și, prin urmare, este capabilă să regleze reacțiile inflamatorii. POP este o țintă mult discutată pentru medicamentele dedicate bolilor neurodegenerative și inflamatorii, cum ar fi Alzheimer și scleroza multiplă, de exemplu. 

Peptida poate fi găsită și în sucul sfeclă roșie.