BOLI AUTOIMUNE – Numărul pacienților afectați este în creștere

Un număr tot mai mare de americani prezintă o anomalie a sângelui care indică autoimunitate, ceea ce înseamnă că sistemul lor imunitar a creat anticorpi care ar putea funcționa împotriva propriilor celule ale organismului.

BOLI AUTOIMUNE – Numărul pacienților afectați este în creștere
Persoanele care suferă de boli autoimune sunt în creștere

Autoimunitatea poate duce la boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă sau lupus, deși autorii studiului au spus că nu au analizat să vadă dacă prevalența bolilor autoimune diagnosticate a crescut în aceeași perioadă de timp. Rezultatele studiului au fost publicate în Arthritis and Rheumatology.

Cercetătorii au constatat o creștere în ultimele două decenii a numărului de persoane care au făcut teste de sânge pentru anticorp antinuclear pozitiv (ANA), un semnal de autoimunitate. Ei au utilizat probe de sânge prelevate de la 14.211 persoane cu vârsta de peste 12 ani. În eșantioanele prelevate în perioada 1988-1991, prevalența ANA a fost de 11%. A crescut ușor la 11,5% pentru perioada 1999-2004 și la 15,9% în perioada 2011-2012. Comparând diferențele de gen, rasă și vârstă, cele mai mari creșteri ale testelor ANA pozitive au apărut la bărbați, albi non-hispanici, adolescenți și adulți cu vârsta de peste 50 de ani.

Cercetătorii sugerează că schimbările stilului de viață sau factorii de mediu determină creșterea, deoarece intervalul de timp este prea scurt pentru ca modificările genetice să fie cauza. Sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege în continuare aceste schimbări și implicațiile lor, au spus ei.