Boala vaselor de sânge, pe care nu știi că o ai până când e prea târziu. Ce o provoacă

Boala arterelor periferice este o afecțiune ireversibilă, care se instalează lent, pe nesimțite.

Boala vaselor de sânge, pe care nu știi că o ai până când e prea târziu. Ce o provoacă
Boala este ireversibilă

Simptome precum durerea de picioare în timpul mersului ori a altor activități poate fi un semn al acestei afecțiuni, care se dezvoltă în tăcere, îngustând vasele de sânge, ceea ce duce la un deficit al furnizării de nutrienți și oxigen în sânge, care provoacă crampe și dureri la picioare, a explicat dr. Faisal Aziz, șeful chirurgiei vasculare la Penn State Health Milton S. Hershey Medical Center.

"Durerea la efort fizic este un semn clasic, distinctiv", a spus Aziz într-un comunicat de presă. "Când devine foarte grav, poate forma răni pe picioare, care nu se vindecă sau care provoacă înnegrirea piciorului sau a degetelor de la picioare".

Factori de risc pentru boala periferică a arterelor

Factorii de risc pentru boala arterei periferice includ vârsta și sexul. Bărbații și persoanele de peste 65 de ani sunt cei mai expuși riscului să dezvolte afecțiunea.

Alți factori de risc includ:

fumatul,

hipertensiunea arterială,

colesterolul ridicat,

diabetul necontrolat

bolile de inimă.

Când ești predispus la boala arterelor periferice 

Sedentarismul este un factor de risc major, pentru că simptomele (durerile) apar atunci când facem mișcare, iar în lipsa mișcării, simptomele nu sunt observate. Medicii recomandă mai multă mișcare, tocmai pentru a ajuta corpul să formeze alte vase în jurul blocajelor.

Medicamentele care tratează factorii de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială, nivelul de colesterol și insulina pot fi de ajutor, însă boala periferică a arterei nu poate fi inversată după ce începe.

În cazurile în care mersul pe jos nu îmbunătățește starea, 70% până la 80% dintre pacienți pot fi ajutați cu proceduri minim invazive în care baloanele sau stenturile sunt plasate în vasele de sânge pentru a îmbunătăți circulația.

Cazurile mai grave pot necesita bypass chirurgical, unde sângele este redirecționat de la vasul deteriorat către unul bun din apropiere.