BOALA SECOLULUI - Copiii cu depresie nu sunt luați în serios

Tulburările mintale și de comportament iau amploare în România și automat această problemă se resimte și la nivelul județului nostru.

BOALA SECOLULUI - Copiii cu depresie nu sunt luați în serios

Conform Direcției de Sănătate Publică (DSP) Maramureș, jumătate din adolescenții care suferă de depresie nu sunt diagnosticați la timp.

“Tulburarea depresivă majoră este una dintre cele mai frecvente tulburări psihiatrice ale copilăriei și adolescenței, dar din cauza variației simptomelor privind criteriile de diagnostic, această tulburare este adesea nerecunoscută și netratată. Tulburarea depresivă majoră la copii și adolescenți este adesea subdiagnosticată, doar 50% dintre adolescenți sunt diagnosticați înainte de a ajunge la vârsta adultă.

Este o afecțiune comună, cronică, recurentă și debilitantă, care conduce la afectarea funcționării din punct de vedere educațional, profesional și social. O treime dintre adolescenții care se prezintă la medicul de familie prezintă o tulburare emoțională, iar 14% sunt diagnosticați cu depresie.

Identificarea și promovarea celor mai bune practici de diagnostic precoce al bolii mintale este necesară în vederea optimizării utilizării intervențiilor în stadiile timpurii, în care sunt cele mai eficiente. Prin diagnosticări și intervenții precoce s-ar putea întârzia progresul bolii către stadii avansate, obținându-se astfel o amânare a instituționalizării și o reducere a costurilor ridicate generate de îngrijirea terminală (pe termen lung)”, precizează DSP Maramureș.

În anul 2019, în România, prevalența tulburărilor mintale și de comportament a fost de 2592.3%000 locuitori, în creștere față de anul 2018 când a avut valoarea de 2444.4%000 locuitori.

A.H.