BOALA PARKINSON – Legătura cu poluarea cauzată de motoarele Diesel

Un nou studiu UCLA a identificat procesul prin care poluarea aerului poate deteriora celulele creierului, având o potențiala contribuție la boala Parkinson.

BOALA PARKINSON – Legătura cu poluarea cauzată de motoarele Diesel
Boala Parkinson ar putea fi cauzată de poluare

Studiul a fost publicat în revista Toxicologic Sciences, iar rezultatele arată că substanțele chimice din evacuarea diesel pot declanșa acumularea toxică a unei proteine ​​din creier numită alfa-sinucleină, care este frecvent întâlnită la persoanele cu boala Parkinson.

Studii anterioare au relevat că persoanele care trăiesc în zone cu niveluri ridicate de poluare a aerului legate de trafic tind să aibă rate mai mari de Parkinson. Pentru a înțelege ce fac poluanții creierului, dr. Jeff Bronstein, profesor de neurologie și director al Programului Tulburărilor de Mișcare UCLA, a testat efectul eșapamentului diesel pe pește zebra din laborator.

Este cu adevărat important să poți demonstra dacă poluarea aerului este de fapt lucrul care provoacă efectul sau dacă este altceva în mediile urbane”, a spus Bronstein.

Teste pe pești zebra

Testarea substanțelor chimice de pe peștii zebra, a spus el, le permite cercetătorilor să înțeleagă dacă componentele poluării aerului afectează celulele creierului într-un mod care ar putea crește riscul de Parkinson. Peștele de apă dulce funcționează bine pentru studierea modificărilor moleculare din creier, deoarece neuronii săi interacționează într-un mod similar cu al oamenilor. În plus, peștii sunt transparenți, permițând oamenilor de știință să observe și să măsoare cu ușurință procesele biologice fără a ucide animalele.

Folosirea peștelui zebra ne-a permis să vedem ce se întâmplă în creierul lor în diferite momente de timp în timpul studiului”, a spus Lisa Barnhill, partener postdoctoral UCLA și primul autor al studiului.

Barnhill a adăugat anumite substanțe chimice găsite în motorina evacuata în apa în care a fost păstrat pește zebră. Aceste substanțe chimice au provocat o schimbare în comportamentul animalelor, iar cercetătorii au confirmat că neuronii au murit la peștele care a fost expus la aceste substante.

În continuare, aceștia au investigat activitatea pe mai multe căi din creier cunoscute ca fiind legate de boala Parkinson pentru a vedea cu exactitate modul în care particulele poluante contribuie la moartea celulelor.

Mecanism asemănător

La om, boala Parkinson este asociată cu acumularea toxică de proteine ​​alfa-sinucleinice în creier. Un mod în care aceste proteine ​​se pot acumula este prin întreruperea autofagiei - procesul de descompunere a proteinelor vechi sau deteriorate. Un creier sănătos creează și elimină continuu proteinele de care are nevoie pentru comunicarea dintre neuroni, dar atunci când acest proces de eliminare nu mai funcționează, celulele continuă să creeze noi proteine, iar cele vechi nu se elimină niciodată.

În Parkinson, proteinele alfa-sinucleinice care ar fi în mod normal eliminate, se formeaza grămazi toxice în neuroni și în jurul lor, ucigându-i în cele din urmă și interferează cu funcționarea corectă a creierului. Acest lucru poate duce la diverse simptome, cum ar fi tremorul și rigiditatea musculară.

Înainte de a expune peștele zebra la particule diesel, cercetătorii au examinat neuronii peștilor pentru gramezile de proteine ​​vechi, inclusiv alfa-sinucleină, ca parte a operației de eliminare a autofagiei și au constatat că procesul a funcționat corect.

Teorie verificată

Cu toate acestea, după expunerea la motorină, ei au văzut mult mai puține dintre gramezile de proteine ca sunt eliminate, decât în ​​mod normal. Pentru a confirma că acesta a fost motivul pentru care celulele creierului au murit, au tratat peștele cu un medicament care stimulează procesul de eliminare adeseurilor și au descoperit că acesta a salvat celulele de la moarte după expunerea la motorină.

Pentru a confirma că motorina ar putea avea același efect asupra neuronilor umani, cercetătorii au replicat experimentul folosind celule umane cultivate. Expunerea la evacuarea diesel a avut un efect similar asupra celulelor respective.

In general, acest raport arata un mecanism plauzibil de ce poluarea aerului poate creste riscul de boala Parkinson, a spus Bronstein.