BOALĂ LUNGĂ: Oboseala, resimțită multe săptămâni după vindecarea de COVID

Mai mult de jumătate dintre pacienții care au trecut prin boala COVID-19 suferă de oboseală încă șase săptămâni după ce sunt vindecați.

BOALĂ LUNGĂ: Oboseala, resimțită multe săptămâni după vindecarea de COVID
Oboseala este resimtita multe saptamani dupa boala

Pacienții care au trecut prin boala care afectează întreaga planetă se plâng de oboseală încă mult timp după ce se vindecă. Un studiu arată că jumătate dintre ei suferă de obosealî încă timp de șase săptămâni, în medie.

Studiul a fost publicat în noiembrie în revista PLOS ONE, de către Liam Townsend de la Trinity College Dublin, Irlanda și colegii săi .

Oboseala este una dintre cele mai frecvente simptome de care se plâng inițial persoanele care prezintă infecție cu SARS-CoV-2. Dar efectele bolii pe termen lung n uau fost studiate și există îngrijorarea că virusul are potențialul de a declanșa un sindrom de oboseală post-virală.

În noul studiu, cercetătorii au urmărit oboseala, precum și caracteristicile pacienților, inclusiv severitatea COVID-19, markerii de laborator, nivelurile de markeri inflamatori și condițiile preexistente, la 128 de participanți la studiu care au fost anterior infectați cu SARS-CoV-2. Participanții, recrutați toți dintr-un ambulatoriu post-COVID-19 de la Spitalul St. James din Dublin, Irlanda, au fost de 54% femei și au avut în medie 49,5 ani.

55,5% dintre participanți au fost internați la spital pentru tratamentul COVID-19, în timp ce restul au fost tratați ca ambulatori.

În medie, aceștia au fost evaluați pentru studiu la 72 de zile după externarea dintr-un spital sau, după un termen de 14 zile după diagnostic, dacă nu au fost itnernați. 52,3% dintre participanții la studiu au simțit oboseală cel puțin 6 săptămâni după infecția cu COVID-19.

Doar 42,2% dintre pacienți au raportat că și-au revenit pe deplin.

Deși studiul este limitat în sensul că cohorta populației era predominant albă și irlandeză, iar pacienții au fost evaluați doar la un singur punct de timp, fără urmărire, autorii au constatat, de asemenea, că sexul feminin și antecedentele de anxietate sau depresie erau mai frecvente grupul care a reclamat oboseală. De asemenea, acest studiu demonstrează că oboseala post-COVID nu are legătură cu severitatea infecției inițiale, astfel încât prezicerea dezvoltării sale nu este ușoară.