BIOINGINERIE MEDICALĂ: Virusul care ucide celulele canceroase

Un virus capabil să distrugă celulele canceroase a fost dezvoltat de către oamenii de știință de la City of Hope.

BIOINGINERIE MEDICALĂ: Virusul care ucide celulele canceroase
Virusul capabil să distrugă celule canceroase

Virisul capabil să distrugă celulele canceroase ar putea îmbunătăți capacitatea sistemului imunitar de a distruge tumorile la pacienții cu cancer de colon, potrivit unui nou studiu publicat în Molecular Cancer Therapeutics, un jurnal al Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului.
Cercetarea preclinică este un prim pas și arată că virusul oncolitic CF33 dezvoltat de City poate viza tumorile greu de tratat care „încătușează” sistemul imunitar și împiedică celulele T să activeze sistemul imunitar, pentru a ucide celulele canceroase.

Mai precis, cercetătorii au demonstrat în testele făcute pe șoareci că CF33 pare să crească expresia PD-L1 în celulele tumorale și le determină să moară într-un mod care stimulează un aflux de celule imune activate.
„Virusul nostru oncolitic antrenează sistemul imunitar pentru a viza o anumită celulă canceroasă. Modelele preclinice arată că un tratament combinat al virusului oncolitic CF33 cu inhibarea punctului de control anti-PD-L1 duce la imunitate anti-tumorală de durată, adică dacă o celulă canceroasă similară încearcă vreodată să crească din nou, sistemul imunitar va fi gata să o oprească", a declarat Susanne Warner, oncolog chirurgical la City of Hope și autor principal al studiului.
Cancerul colorectal este a treia cauză de decese cauzate de cancer în Statele Unite și se așteaptă să provoace 53.200 de decese în 2020, potrivit Societății Americane a Cancerului. Cercetătorii din Orașul Speranței sunt entuziasmați de potențialul CF33 de a îmbunătăți tratamentul cancerului de colon și subliniază că CF33 a fost eficient preclinic împotriva unei largi varietăți de tipuri de cancer.

Yuman Fong, doctor la catedra de familie Sangiacomo în oncologie chirurgicală din City of Hope și echipa sa au creat virusul oncolitic CF33 și se așteaptă să deschidă un studiu clinic pentru a testa siguranța acestui tratament la pacienții umani în 2021.