BENEFICII – De ce să faci exerciții fizice în timpul sarcinii

Exercițiile moderate în timpul sarcinii pot avea beneficii asupra compoziției laptelui matern, spun cercetătorii.

BENEFICII – De ce să faci exerciții fizice în timpul sarcinii
Mișcarea îmbunătățește laptele matern

Un nou studiu condus de cercetătorii de la The Ohio State University Wexner Medical Center and College of Medicine constată că exercițiile fizice moderate chiar în timpul sarcinii pot crește un compus din laptele matern care reduce riscurile pe tot parcursul vieții unui copil de a suferi de probleme grave de sănătate, precum diabetul, obezitatea și bolile de inimă.

Constatările studiului au fost publicate astăzi online în revista Nature Metabolism.

Am făcut studii în trecut care au arătat că exercițiul matern îmbunătățește sănătatea descendenților, dar în acest studiu am vrut să răspundem la întrebarea de ce”, a spus Kristin Stanford, cercetător la Ohio State Wexner Medical Centrul de Cercetare Diabet și Metabolism și autor principal al studiului. "Deoarece există dovezi că laptele matern joacă un rol major, am dorit să izolăm efectele laptelui matern asupra sănătății descendenților", a spus ea.

Pentru a face acest lucru, Stanford și echipa ei - inclusiv cercetători de la Universitatea din California, San Diego, Arkansas Children's Nutrition Center și Joslin Diabetes Center - au studiat șoarecii născuți din mame sedentare și i-au hrănit lapte de la mame care au fost active pe toată durata sarcinii. Ei au descoperit că beneficiile de sănătate de la mamele active au fost transferate la pui, dovedind că au fost, de fapt, trecute prin laptele matern și nu pur și simplu moștenite trăsături genetice.

Cercetătorii au urmărit, de asemenea, aproximativ 150 de femei însărcinate și postpartum car foloseau un dispozitiv de contorizare a activității fizice și au descoperit că cele care făceau mai mulți pași pe zi aveau o cantitate crescută din compusul cunoscut sub numele de 3SL în laptele matern, despre care se crede că este responsabil pentru aceste beneficii pentru sănătate.

Deoarece multe femei nu sunt în măsură să alăpteze sau experimentează complicații care necesită odihnă la pat, cercetătorii încearcă să izoleze acest compus benefic care se găsește în laptele matern al mamelor active și să poată fi ulterior adăugat în laptele pentru sugari.