BĂTAIE DE JOC - Propunerea de testare gratuită a populației împotriva COVID-19, blocată în Parlament

Numărul cazurilor de coronavirus din Maramureș este din ce în ce mai mare, iar maramureșenii scot bani serioși din buzunar dacă vor să se testeze pentru acest virus. Testarea gratuită se face la spital doar dacă ai simptome vizibile și faci parte din ceea ce se numește definiție de caz, în caz contrar degeaba vrei să te testezi că nu te testează nimeni gratuit, decat pe bani. A existat la un moment dat un proiect de lege care prevedea testarea gratuită a populației împotriva COVID-19, propunere care acum este blocată, conform spuselor inițiatorilor acestei legi, în Parlament.

BĂTAIE DE JOC - Propunerea de testare gratuită a populației împotriva COVID-19, blocată în Parlament

“Am solicitat depunerea de urgență a raportului și programarea Proiectului de Lege privind efectuarea de teste gratuite împotriva COVID – 19 (PL-x nr. 524/2020), pe ordinea de zi a plenului. Prevederile acestei inițiative legislative conduc direct la rezolvarea, în mare măsură, a situației epidemiologice din țară. Azi, oamenii nu se testează din cauza costului ridicat (de patru ori mai mare decât în țările vest europene, iar rata de răspândire comunitară este atât de mare și va continua să crească pentru că avem un cost de testare prohibitiv. Suntem la 40 de zile depășire de termen pentru depunerea raportului de către Comisia de sănătate pentru acest proiect de lege depus la începutul lunii iunie a acestui an”, ne spune inițiatorul acestui proiect de lege, Marius Sorin Bota.

Mulți maramureșeni consideră că actualul cost al testării, cei 300-400 lei/test, este unul nejustificat și împotriva principiului de a asigura, conform Constituției acces la serviciile de sănătate și chiar dreptul la libera circulație, pentru a merge la muncă și a pune o paine pe masă.

“Este păcat. Lucrurile au scăpat de sub control și testarea gratuită a populației ar fi un real ajutor acum. Lumea nu are bani să se testeze singură la o simplă răceală. Este sezonul virozelor, practic la fiecare răceală nu știi ce ai. Autoritățile trebuie să ia măsurile necesare pentru diagnosticarea populației iar noi avem obligația de a respecta măsurile de protecție. Alte țări din Uniunea Europeană au început deja să testeze populația masiv. Asta spune și Organizația Mondială a Sănătății, să testăm. În Maramureș în timpul campaniei am tot auzit de o testare gratuită a 50.000 de maramureșeni. Acum nu mai auzi nimic.”, ne spune Arabela.

“Mi se pare o prostie să fie blocată deoarece pe la spate înseamnă că este ceva de ascuns. Părerea mea. Ce ar putea fi de ascuns? Banii publici, deoarece la 7-8 euro cat costă un test în majoritatea țărilor europene românii îl vand cu 50-60 și chiar 70 de euro”, completează B. Andrei.

“Da, testarea gratuită a populației pentru COVID ar fi benefică la cazurile care prezintă semne și simptome în primul rand și urmată de ancheta epidemiologică și izolarea cazurilor pozitive și a contacților. Și acum este gratuită testarea dacă persoana se încadrează în definiția de caz dar timpii de așteptare pot fi lungi la centrele autorizate. Dar da, guvernul poate introduce dacă dorește contracte cu mai multe laboratoare care eventual se pot autoriza și s-ar mai reduce presiunea pe spitalele de infecțioase. În alte țări există centre de tip drive in”, adaugă Adriana H., medic de familie.