BANI - Dacă lucrezi în străinătate plătesti impozit și-n Romania

O parte din maramureșenii care lucrează peste hotare și obțin venituri, sunt obligați să le declare în țară și să plătească impozitele aferente după banii câștigați.

BANI - Dacă lucrezi în străinătate plătesti impozit și-n Romania

Ministerul Finanțelor a publicat pe site-ul ANAF un ghid care clarifică o serie de aspecte legate de: tipurile de venituri din străinătate care trebuie declarate în România prin Declarația unică, tipurile de venituri realizate din străinătate care nu se declară în România, modul de conversie în lei a veniturilor exprimate în valută, contribuțiile sociale datorate, precum și modul de determinare și acordare a creditului fiscal.

Conform ghidului, maramureșenii care sunt încă rezidenți în țară și lucrează în străinătate, de exemplu sezonier, sunt obligați să-și declare veniturile prin Declarația unică. În aceeași categorie se încadrează și persoanele care nu sunt rezidente în România, dar sunt prezente în țară mai mult de 183 de zile într-un an. În cadrul ghidului se precizează și categoriile de persoane care vor fi scutite de impozitul pe venit. “Persoanele fizice cu handicap grav ori accentuat scutite de la plata impozitului pe veniturile obținute din străinătate, au obligația depunerii declarației unice. Contribuabilii care obţin venituri din străinătate au obligaţia să le declare în declaraţie, precum și să efectueze calculul și plata impozitului datorat, cu luarea în considerare a metodei de evitare a dublei impuneri, prevăzută de convenţia de evitare a dublei impuneri.

Contribuabilii persoane fizice rezidente care, pentru același venit și pentru aceeași perioadă impozabilă, sunt supuși impozitului pe venit atât pe teritoriul României, cât și în statul străin cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri, iar respectiva convenţie prevede ca metodă de evitare a dublei impuneri metoda creditului au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat în România a impozitului plătit în străinătate, în limitele prevăzute de Codul fiscal”, prevede ghidul.

Unii maramureșeni nu sunt încâtați deloc de faptul că trebuie să plătească impotizt după banii câștigați în străinătate, în condițiile în care au fost obligați să plece peste hotare, tocmai pentru că aici nu au reușit să-și facă un rost. “De-aia nu mai muncesc în România, ca să nu mai dau statului niciun ban. Asta-i culmea, după ce că mulți au plecat din țară, de lângă familii și se descurcă numai ei știu cum, să mai și dea bani statului român! Ar trebui să fie mulțumiți că trimitem bani acasă, familiilor, să aibă cu ce trăi! Acum vor și mai mult. Problema este nu că plătesc impozit, problema este că banii aceia nu ajung unde trebuie, ci în buzunarele guvernanților”, este de părere un băimărean.

A.H.