BAIA MARE - Ziua Națională, sărbătorită la Catedrală

Marți, 1 decembrie, cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a săvârșit Slujba de Te Deum la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” Baia Mare.

BAIA MARE - Ziua Națională, sărbătorită la Catedrală

Marți, 1 decembrie, cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a săvârșit Slujba de Te Deum la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” Baia Mare. Marți s-au împlinit 102 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia.

Printre preoții prezenți la slujbă s-au aflat și arhim. dr. Casian Filip, pr. prof. Florin Hoban, pr. drd. Claudiu Ciascai, pr. Florin Bălan, pr. Adrian Morar precum și alții.

La finalul slujbei, Preasfințitul Iustin a rostit un cuvânt de învățătură, în care a subliniat importanța și măreția Zilei Naționale.

„De fiecare dată, la 1 decembrie, poporul român își aduce aduce aminte cu recunoștință și venerație de eroi și înaintași, de luptătorii din toate timpurile și din toate locurile, care au murit pe câmpurile de luptă pentru apărarea țării și pentru eliberarea ei, pentru unitatea și demnitatea poporului român, pentru slava sfintei noastre biserici ortodoxe strămoșești. Ne aducem aminte de străluciții noștri voievozi, de ierarhi, de preoți, de monarhi, care au cultivat credința noastră strămoșească ortodoxă, a unității de neam, de limbă, de grai, de tradiții, de obiceiuri și care au publicat și au tipărit cărți în limba română, răspândindu-le în toate cele trei provincii”, spune Preasfințitul Iustin.

 Medicii, eroii de azi

Acesta a mai subliniat faptul că România este vrednică de a fi venerată, iar acum, când trece printr-o perioadă dificilă, medicii sunt eroii noștri. Ei sunt cei care luptă neobosiți pentru sănătatea poporului român.

„România este vrednică de a fi venerată. Este o datorie sfântă să ne aducem aminte de înaintași și de strămoși, de eroi și de martiri și să nu uităm că suntem într-o perioadă în care ne luptăm cu un vrăjmaș nevăzut, care face astăzi victime și eroi. Persoane care cad la datorie și își pierd viața din cauza pandemiei. Eroii de astăzi sunt medicii din spitalele românești și din toată lumea, care nu au tihnă și odihnă, ca să redea sănătatea celor care sunt în pericol. Țara rezistă prin eroismul unui popor, prin felul care își cultivă și își cunoaște istoria, consacrând unitatea, integritatea, suveranitatea, demnitatea și libertatea”, a spus Preasfințitul.

 „Te binecuvântez, iubită Românie”

De asemenea, Preasfințitul a dat citire câtorva pasaje din Testamentul Reginei Maria, care a fost scris, datat și semnat în 29 iunie 1933, la Tenka, Juvah. „Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de restriște și vremuri de mari îndepliniri. Pentru un timp mi-a fost dat să-ți fiu călăuză, să-ți fiu inspiratoare, să fiu aceia care a păstrat flacăra vie, aceia care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre (...) Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasă țară, care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută...”, recită acesta.

La final, tinerii care fac parte din grupurile ASCOR, filiala Baia Mare și ATOCEM, împreună cu soborul slujitor, îmbrăcați în porturi populare tradiționale au interpretat două cântări patriotice și o colindă.

V.R.