AZI DORINȚELE DEVIN REALITATE - Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Astăzi, 21 noiembrie, biserica ortodoxă sărbătorește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Sărbătoarea mai este numită și Aducerea Maicii Domnului la Templu.

AZI DORINȚELE DEVIN REALITATE  - Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Astăzi, 21 noiembrie, biserica ortodoxă sărbătorește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Sărbătoarea mai este numită și Aducerea Maicii Domnului la Templu.

În conformitate cu tradiția, Fecioara Maria a fost dusă de părinții săi, Ioachim și Ana, la templul evreiesc din Ierusalim pe când era copilă, la vârsta de trei ani, unde a trăit și a slujit ca fecioară în templu până la logodna ei cu Sfântul Iosif. Maria a fost primită solemn de comunitatea templului, condusă de preotul Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul. A fost condusă în acel loc sfânt ca să devină ea însăși „Sfânta Sfintelor” lui Dumnezeu, arată basilica.ro.

Această sărbătoare a luat naștere în secolul VI. Astfel, la 20 noiembrie 543, împăratul Iustinian a zidit la Ierusalim, lângă ruinele templului, o biserică închinată Sfintei Fecioare Maria, care, spre deosebire de una mai veche, a fost numită Biserica „Sfânta Maria cea Nouă”.

Conform obiceiului, a doua zi după sfințire, adică la 21 noiembrie, a început sa fie serbat hramul bisericii. Sărbătoarea s-a extins apoi în tot orientul creștin și în occident, fiind marcată în calendar cu cruce roșie.

 Tradiții și superstiții

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este prima mare sărbătoare din postul Crăciunului și prima zi în care este dezlegare la pește.

Totodată, se spune că este ziua în care ți se poate împlini cea mai mare dorință, este ziua când se împlinesc multe tradiții care atrag norocul, sporul și sănătatea credincioșilor.

Se spune că de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, ca și de Crăciun, cerurile se deschid, iar oamenii pot înțelege graiul animalelor. Este momentul în care credincioșii se roagă pentru împlinirea celei mai mari dorințe din viața lor.

La țară, fetele care vor să-și afle ursitul, merg la fântâna din sat cu o lumânare albă. La cântatul cocoșului, fiecare fată aprinde lumânarea așezată pe marginea fântânii și privește în fântână. Pe luciul apei, fata care împlinește ritualul are șansa să vadă chipul ursitului ei.

Credincioșii optează pentru bucate de post și preparate din pește, care sunt aduse înainte la biserică pentru a fi sfințite. Aceste ofrande sunt împărțite copiilor și săracilor. În ziua praznicului, la biserică se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiții suspecte, înecați și fără lumânare, mai arată basilica.ro.

V.R.