AVERTISMENT - Cum ne poate îmbolnăvi carnea de porc

Carnea de porc ne poate îmbolnăvi foarte ușor dacă maramureșenii nu dau importanță unor detalii. Având în vedere apropierea sărbătorilor de iarnă, când crește numărul porcinelor sacrificate tradițional în gospodăriile populației, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, a organizat efectuarea examenelor trichineloscopice începând cu data de 28.11.202 și până în 20.12.2020 de  luni până duminică inclusiv.

AVERTISMENT - Cum ne poate îmbolnăvi carnea de porc

La nivel de județ există mai multe locații unde sunt așteptați oamenii, respective Circumscripțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din orașele  Târgu Lăpuș, Sighetu Marmației, Seini, Vișeu, Borșa și Baia Sprie, dar și Baia Mare ( în incinta – Piața Izvoare, în incinta- „Cuptorul de Aur-Unic” ). Oamenii se pot adresa în vederea efectuării examenelor trichineloscopice și la Cabinetele Veterinare Individuale aflate la nivelul fiecărei comune.

„Atenționăm pe această cale că trichineloza este o boală transmisibilă de la animale la om și cu efecte grave asupra sănătății acestuia din urmă, de cele mai multe ori animalele pozitive nu manifestă nici un simptom. Totodată reamintim că această boală se supune despăgubirilor la valoarea de piață a animalului în cazul diagnosticării cazurilor pozitive la porcii sacrificați. Beneficiază de despăgubire  proprietarii ai căror animale sunt crotaliate și înregistrate în Baza Națională de Date iar mișcarea acestora s-a făcut cu respectarea prevederilor legale (Formular de mișcare și Certificat Sanitar Veterinar)”, spune Vasile Pop, director adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș.

H.D.