AU RISIPIT BANII DE SALARII- Maramureșul dat ca exemplu negativ la nivel de țară

Județul Maramureș a fost dat ca exemplu negativ la nivel de țară în ceea ce privește alocarea sumelor necesare bunei funcționări a DGASPC. Este acuzată mai exact fosta conducere a CJ Maramureș, care nu ar fi gestionat bine bugetul județului.

AU RISIPIT BANII DE SALARII- Maramureșul dat ca exemplu negativ la nivel de țară

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a precizat la finele ședinței de Guvern de zilele trecute că un proiect de act normativ așteptat mai ales de către autoritățile locale se referă la acordarea unei sume din fondul de rezervă al guvernului pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru personalul implicat în activitățile de asistență socială și de protecție a copilului din subordinea consiliilor județene.

„Este o situație dificilă în care, în prezent, aceste instituții - Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului - își desfășoară activitatea ca urmare a modului în care bugetele consiliilor județene au fost bugetate și executate în cursul acestui an. Guvernul a acordat, prin Legea bugetului de stat, o compensare, o acoperire a cheltuielilor legate de Asistența Socială și Protecția Copilului în cuantum de 60%, iar autoritățile locale, consiliile județene aveau responsabilitatea acoperirii diferenței de 40%. În multe situații, din păcate, din motive legate de anul în curs, atât din motive de criză, dar nu întotdeauna, pentru că a fost an electoral, nu toţi președinții de consilii județene au administrat responsabil bugetele aflate la dispoziţie, astfel încât aceste instituţii, multe dintre ele din ţară, au ajuns în imposibilitatea plăţii salariilor pentru personalul care se ocupă de asistenţa socială a persoanelor vulnerabile, de protecţia copilului, de copiii orfani din ţară şi care nu trebuie să sufere din cauza modului deficitar în care președinții de consilii județene, unii, nu toți, au înțeles să gestioneze bugetul consiliului județean în anul 2020. Prin acest proiect de act normativ se asigură consiliilor județene sumele necesare pentru plata cheltuielilor, în vederea asigurării activității de asistență socială și de protecție a copilului pentru luna octombrie 2020.

Și dacă ne uităm pe situația alocărilor bugetare pentru aceste consilii județene, se poate observa foarte ușor care sunt județele care au gestionat, în mod responsabil, această activitate, în pofida condițiilor de criză generată de pandemia COVID-19 și care sunt județele care au desfășurat acțiuni mai degrabă cu caracter electoral și au risipit practic banii pentru plata salariilor celor implicați în asistența socială și protecția copilului. Doar câteva exemple de foști președinți de consilii județene care au acționat după principiul ,,după noi potopul“ și au lăsat în urmă un buget lipsit de resurse pentru plata cheltuielilor, curente necesare la nivelul acestor consilii județene. Bihor este în situația de a primi în acest moment o sumă de 8.250.000 de lei, pentru acoperirea acestor cheltuieli, pentru că la nivelul acestui consiliu județean, fosta administrație a lăsat bugetul fără resursele necesare pentru acoperirea acestor cheltuieli. La fel se întâmplă și la Giurgiu, unde a fost alocată o sumă de 3.700.000 de lei pentru plata acestor cheltuieli. La fel la Maramureș, unde este nevoie de o alocare de 5.800.000 de lei”, a arătat Ionel Dancă.

H.D.