ATITUDINE - NAȘU și-a găsit NĂNAȘ

Un consilier local ia atitudine împotriva primarului municipiului Baia Mare.

ATITUDINE - NAȘU și-a găsit NĂNAȘ

"Edilul Băii Mari se crede șef și la Consiliul Local, nu doar la primărie, deși uită cu cine are de a face", spune Mircea Cirț.

Consilerul local PNL și-a explicat afirmația, prin intermediul unui interviu acordat cotidianului "Glasul Maramureșului".

GM: Cum comentați afirmațiile făcute de primar la adresa dvs.?

MC: In primul rând, trebuie sa amintesc faptul ca primarul a avut o ieșire necontrolata la intrebari puse de catre consilierul local Gavra Bogdanel, privind situatia financiară la inceput de mandat a municipiului Baia Mare. S-a enervat, a vorbit cum nu trebuie cu jigniri personale la adresa dlui Gavra. Am intervenit pentru a cere un comportament civilizat, respect reciproc si menținerea unui standard decent. A îndreptat artileria spre mine cu denigrare, calomnie, minciuni nefondate si un ton ridicat.

GM: Cum ati reacționat?

MC: Specific acestor atitudini: am vorbit peste el fara sa-i las loc de întors, făcând apel la decenta, juramantul depus, pe un ton calm si ferm. Eu nu sunt coleric, sunt ferm si categoric. Pot sa-i vorbesc 15 min fara sa ma opresc daca situatia o cere, fara sa fac atac la persoana.

GM: Cum evaluați comportamentul primarului?

MC: Asemeni unui copil care nu primește jucăria dorita. Crede ca este a lui deși este in vitrina si se da pe jos de durere. Imatur si lipsit de decenta.

GM: Cum va gândiți sa gestionați aceste situații?

MC: Cu maturitate, calm, apel la bunus simt, amintindu-i ca nu este șeful nostru ci partenerii de drum in acest mandat, cu un jurământ facut cu mana pe Biblie si constituție.

GM: Ce ar trebui sa se întâmple diferit?

MC: Primarul trebuie sa înțeleagă ca nu el conduce ședințele, ca el poate face propuneri si fie beneficiarul rezultatelor. In schimb, bruiajele, tensiunile, miștocărelii care le crează la adresa consilierilor, trebuie sa fie excluse din portofoliu cu efect imediat.

GM: Cu toții știm ca anumite obiceiuri nu se schimba atat de ușor.

MC: Vom informa permanent cetățenii băimăreni de modul in care decurg lucrurile si vom da o conotația transparenței de care vorbeam, asa incat sa cunoască si cetățenii care l-au votat adevarata fata a primarului, fara cenzura.

GM: Ce va face sa credeți ca in mandatul trecut nu a funcționat incat nu au fost ridicate probleme de acest gen?

MC: din discuțiile avute cu multi cetateni, se stie ca este un profil coleric si sunt convins ca au fost astfel de discutii. Nu stiu modul in care foștii consilieri le-au gestionat, cat au plecat capul si au acceptat comportamentul acestuia, cert este ca trăim in 2020, cand astfel de comportamente nu sunt permise. Apelează cu ușurintă la minciuni si tehnici de denigrare bazându-se pe închipuiri si faptul ca nimeni nu merge sa-l dea in judecată. O adevarata nebunie. Mai folosește strategia de a te avea la mana cu ceva, ca-i devii loial. Daca nu te are cu ceva la mana, te ataca cu închipuiri de fapte, pe gandul ca foc fara fum nu este. Se practica in politica, in special in perioada de campanie.

Relatam mesajul postat de Consilierul local Mircea Cirt, dupa prima zi de sedinta a Consiliului local, la o luna de la depunerea jurământului.

Azi am avut ocazia sa particip impreuna cu colegii Consilieri locali PNL la prima zi de "sedinta extraordinara de indata” a Consiliului local Baia Mare.

Pe scurt:

  1. A fost stabilit si votat presedintele de ședința a Consiliului local pentru urmatoarele 3 luni, primul Consilier local in ordinea alfabetica. Succes! Aceasta pozitie, trece pe la fiecare consilier local in cei 4 ani.
  2. Au depus juramantul cei 2 Consilieri locali, dl Brian Cristian si Dl Pinter Zsolt Istvan. Succes!
  3. Au fost stabilite 3 comisii de specialitate si membrii acestora. Succes tuturor colegilor pe domeniile stabilite si validate!

Am fost surprins sa constat ca vechile obiceiuri ale primarului, cauta sa se instaleze in noua echipa pentru a fi dominati consilierii asa incat sa-si faca facutele dupa bunul lui plac. A apelat la jigniri personale la adresa dlui Consilier local Bogdan Gavra, pe un ton nepotrivit, la minciuni care nu pot fi verificate. Personal, am intervenit cu solicitarea de a nu jigni, apel la bunul simt si de bunele manière. Jignirile si minciunile nu au incetat sa se indrepte spre mine, insa eu voi continua sa-i amintesc cadrul legal si faptul ca inainte de orice, suntem oameni, ca suntem alesi de cetateni, ca am depus un juramant pe Biblie si constitutie, atat noi consilierii cat si domnia sa pe pozitia de primar. Asta presupune, ca suntem obligati sa respectam Constitutia si legile tarii, sa facem cu buna credinta, tot ceea ce sta in puterile noastre si priceperea noastra pentru binele locuitorilor municipiului Baia Mare. Cu totii am subliniat, Asa sa ne ajute Dumnezeu!

In realitate, lucrurile stau altfel.

Am fost convocati la o sedinta “extraordinara - de indata” ieri la ora 16.04, in conditiile in care subiectele nu pot fi incadrate la “de indata” si aici amintesc articolul 134 p(3) din codul administrativ care defineste modul de organizare a sedintelor consiliului local: a) in termen de 5 zile de la data comunicarii pt sedinte ordinare, b) 3 zile pentru sedinte extraordinare si p(4) in caz de forta majora si/sau de maxima urgenta pentru rezolvarea intereselor locuitorilor, de indata. Ori aceste subiecte nu sunt de natura sa nu poata fi gestionate normal. Nu am gasit in agenda nici o catastrofa, calamitate, incendiu sau alte urgente ce nu sufera amanare 3 sau 5 zile.

Am insistat pentru:

- o mai buna organizare, nicidecum pe un mod haotic,

- respectarea cadrului legal,

- respect reciproc,

- o comunicare eficienta, asa incat sa ridicam standardul modului de lucru al noii echipe de Consilieri locali, respectiv a standardului de viata a cetatenilor municipiului Baia Mare!

Sunt increzator ca impreuna cu noua echipa de consilieri, cu vointa si determinare, vom ridica standardul orasului Baia Mare!

Mircea CIRT, Consilier local PNL - Baia Mare