AȘTEPTĂM - Rețeaua de gaze din casele noastre depinde de banii europeni

Maramureșenii nu vor avea prea curând gaze naturale în case. Asta pentru că obținerea fondurilor europene nu este tocmai ușor de făcut, iar din fonduri de la guvern nu se poate pune problema.

AȘTEPTĂM - Rețeaua de gaze din casele noastre depinde de banii europeni

Primăriile au nevoie de consultanță și de susținere pentru a accesa fonduri europene în vederea introducerii rețelei de gaze la nivelul unităților administrative teritoriale (UAT-uri) din județul Maramureș. La ora actuală, din cele 76 de UAT-uri doar 26 sunt racordate la rețeaua de gaze.  Termenul de depunere a proiectelor este 17 decembrie 2020, prin urmare primarii trebuie să se miște foarte repede dacă vor acești bani europeni.

Primariii sunt sfătuiți să încheie parteneriate astfel încât să obțină fonduri europene pe acest segment, valoarea fiecărui proiect fiind de aproximativ 25 milioane de euro. Unul dintre criterii este numărul de gospodării active din perimetru, minim 1.000, însă maximum de punctaj  se acordă perimetrelor cu peste 3.000 de gospodării. Un alt criteriu este ca peste 60% din locuitorii fiecărui perimetru să se racordeze la gaz. 

”Sunt UAT-uri care au început studii de fezabilitate pentru aceste proiecte. Însă, având în vedere așezarea geografică a județului Maramureș, primarii trebuie să fie uniți, să încheie parteneriate pentru a fi eligibili cel puțin pe unu sau două proiecte în Țara Codrului, Maramureșul Istoric, Țara Lăpușului, astfel încât în cel mai scurt timp să avem finalizate studiile de fezabilitate și cererile de finanțare”, a spus liderul administrației județene, Ionel Bogdan. 

Proiectele se depun prin POIM, pe axa de finanțare 8.2. Bugetul total al liniei de finanțare la nivel național este de 236 milioane de euro.  Chiar dacă vor fi declarate neeligibile, proiectele vor avea prioritate pentru a fi depuse și în  2021 când se preconizează ca suma pe acest segment să fie de trei ori mai mare.

H.D.