ASPIRINA – Cât de eficientă este în tratarea COVID-19

Studiile au arătat că pacienții cardiaci cu COVID-19 care au fost spitalizați și care luau o doză mică de aspirină au avut un risc scăzut de complicații și deces.

ASPIRINA – Cât de eficientă este în tratarea COVID-19
Aspirina poate fi utilă în tratarea COVID-19

Administrarea aspirinei la pacienții spitalziați cu COVID-19 ar putea reduce riscul de a face forma gravă cu 44%, susțin cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din Maryland.

În cadrul studiului au fost analizate dosarele medicale a 412 pacienți cu COVID-19, în vârstă de 55 de ani în medie, tratați la Universitatea din Maryland Medical Center din Baltimore și alte trei spitale de-a lungul coastei de est. Circa 25% dintre aceștia luau zilnic o doză mică de aspirină (de obicei 81 miligrame) înainte de a fi spitalizați sau imediat după internare ca să-și gestioneze bolile cardiovasculare.

În cercetare s-a ținut cont și de mai mulți factori care ar fi putut juca un rol în prognosticul pacientului - vârsta, sexul, indicele de masă corporală, rasa, hipertensiunea și diabetul. Medicii recomandă adesea zilnic o doză mică de aspirină pentru pacienții care au avut anterior un atac de cord sau un accident vascular cerebral cauzat de un cheag de sânge pentru a preveni viitoarele cheaguri de sânge. Însă, utilizarea zilnică poate crește riscul de sângerare majoră sau boală de ulcer peptic.

”Credem că efectele de diluare a sângelui aspirinei oferă beneficii pentru pacienții cu COVID-19 prin prevenirea formării micilor cheaguri”, a afirmat unul dintre autorii studiului, profesorul Michael A. Mazzeffi, specialist în Anestezie, arată un comunicat făcut public de universitatea citată.

Cercetătorii subliniază nevoia unor studii suplimentare care să confirme că folosirea aspirinei duce la rezultate mai bune în privința găsirii unor soluții viabile în tratarea infecției COVID-19.