Asociația Nevăzătorilor din Maramureș își va alege președintele

SCHIMBĂRI - Anul 2021 aduce cu el noi speranțe dar și schimbări. Anul acesta, Asociația Nevăzătorilor din Maramureș își va schimba președintele.

Asociația Nevăzătorilor din Maramureș își va alege președintele

Anul 2021 aduce cu el noi speranțe dar și schimbări. Anul acesta, Asociația Nevăzătorilor din Maramureș își va schimba președintele. Elena Lăcătuș, președintele actual al Asociației Nevăzătorilor din Maramureș ne povestește despre acest demers.

“Anul acesta, până în 21 iulie, se va alege noul președinte al județului. O persoană poate deține această funcție până la vârsta de 65 de ani. Pentru alegerea președintelui se va alege câte un reprezentant din fiecare localitate, unele localității fiind grupate, spre exemplu Dănești, {ișești. De acolo se va alege un singur reprezentant. 21 de candidați își vor depune candidatura”a spus aceasta.       

De asemenea, reprezentanții care vor fi aleși trebuie să fie membri activi ai Asociației Nevăzătorilor din Maramureș, adică cotizanți consecutivi minim cinci ani, să nu sufere de boli psihice, dar și alte criterii menționate în Regulamentul Electoral al Asociației Nevăzătorilor din România.

Modul de votare al nevăzătorilor

Probabil nu ne-am întrebat niciodată cum votează un nevăzător, care este modul prin care își alege conducătorul. Președinta asociației maramureșene ne dă detalii: “Este un mod interesant prin care nevăzătorii votează. Fiind odată văzătoare și eu mă întrebam la rândul meu: oare cum votează nevăzătorii? Pe urmă am aflat singură. La noi sunt trei candidați pe buletinul de vot. Pentru primul candidat este făcută o gaură în hârtie, al doilea candidat are două găuri, iar al treilea are trei”.

Viitorul președinte va fi ales în cadrul unui consiliu director format din cinci persoane.

Așteptări de la 2021

În ceea ce privește anul 2021, Elena Lăcătuș ne-a spus care este cea mai mare dorință pentru anul în curs.

“Cel mai mult îmi doresc de la anul 2021 să putem supraviețui. De ce spun asta? Pentrui că noi avem doar acreditare și anul acesta e obligatorie și licența. Dorința este s-o putem obține. Licența este mai complexă decât acreditarea. Include servicii sociale, ateliere, personal special pentru fiecare serviciu în parte, ceea ce e greu să avem. În primul rând nu avem sponsorizări, sunt foarte puțini salariați care aleg să-și redirecționeze cei 3% din venit către noi, cei mai mulți îi donează înspre biserici sau instituții de care ei aparțin și cu care au contact, puțini îi donează spre noi”, a spus președintele actual al Asociației Nevăzătorilor din Maramureș.

V.R.

Sursă foto: canal2