AȘA NU! – Măști uzate, murdare sau purtate sub nas

Masca a devenit obligatorie inclusiv în spațiile deschise, în multe localități din Maramureș, iar la felul în care evoluează lucrurile, nu suntem departe de scenariul în care va deveni obligatorie în tot județul.

AȘA NU! – Măști uzate, murdare sau purtate sub nas

În al 12-lea ceas, este tot mai evident faptul că noi toți trebuie să ne aducem contribuția pentru a opri răspândirea virusului și asta înseamnă să purtăm masca corect.

Din păcate avem multe exemple care ne demonstrează contrariul, după cum subliniază și conducerea Colegiului Farmaciștilor Maramureș. “Mulți nu știu să poarte masca corect, nu știu să și-o pună corect. Unii o mototolesc și o pun lângă bani în buzunar. Foarte greșit. Nu are sens s-o porți. Sunt persoane care poartă aceeași mască de acum trei săptămâni, masca este murdară. Aici vorbim de persoane în vârstă. Li se spune să nu meargă în aglomerații, să păstreze distanța și în supermarket sunt în spatele tău. Nu este corect. La bancă fac același lucru și ignoră total regulile. Unii își bat joc de munca noastră. Pentru că nu este ușor să stai să eliberzi medicamente unor aparținători care au în familie persoane cu Covid”, a declarat Simina Timiș, președintele Colegiului Farmaciștilor Maramureș.

Măștile de protecție ar trebui schimbate o dată la câteva ore sau cel puțin o dată pe zi, pentru a-și dovedi eficiența. O mască purtată la nesfârșit ne pune în pericol sănătatea. “Lumea trebuie să înțeleagă că trebuie să purtăm masca corect, nu este de glumă. Masca se schimbă cel puțin zilnic, ea se dă copilului peste 6 ani nu este nicio problemă. În primul rând nu atingem măștile, le luăm de elastic și le punem în spatele urechileor. Trebuie să respectăm regulile de igienă, trebuie să ne dezinfectăm.

Ne-ar ajuta foarte mult, în cazul persoanelor în vârstă, dacă Biserica le-ar spune că nu este bine să ne aglomerăm, să păstrăm distanța și să respectăm regulile de igienă, pentru că de Biserică ascultă, altfel unii nu ascultă”, mai precizează Simina Timiș. Dată fiind situația epidemiologică din momentul de față, aceasta mai recomandă persoanelor în vârstă să evite întâlnirile cu tinerii, care pot să fie purtători asimptomatici ai noului coronavirus.