APA DE GURĂ – Posibil aliat împotriva COVID-19

O anume marcă de apă de gură, care conține clorură de cetilpiridiniu, pare că ar putea opri noul coronavirus să pătrundă în organism.

APA DE GURĂ – Posibil aliat împotriva COVID-19
Virusul ar putea fi combătut de o substanță din apa de gură

Două studii independente au dovedit că o substanță care este conținută într-o anumită marcă de apă de gură poate reduce pătrunderea SARS-C-V-2 în organism. Este vorba despre clorură de cetilpiridiniu, iar constatările preliminarii au arătat că aceasta a redus semnificativîncărăctura virală di nsaliva pacienților.

Cercetarea, care a fost efectuată la Universitatea Cardiff, a constatat că apele de gură care conțin 0,07% din ingredientul clorură de cetilpiridiniu (CPC) au prezentat „semne promițătoare” de reducere a COVID-19.
Aceste constatări susțin un alt studiu recent publicat, care a identificat că apele de gură pe bază de CPC sunt eficiente în reducerea încărcăturii virale a coronavirusului, potrivit news.sky.com.
Oamenii de știință au efectuat teste într-un laborator imitând condițiile din nazofaringe și orofaringe, folosind apă de gură.
Cercetătorii spun că firma care priduce apa de gură a furnizat informații studiului, dar nu le-a finanțat. Aceeași companie va finanța următoarea etapă de cercetare.
Un studiu clinic de 12 săptămâni la Spitalul Universitar din Țara Galilor va ajuta acum la determinarea eficacității apei de gură în reducerea încărcăturii virale COVID-19 în saliva pacienților.
Descoperirile vor fi publicate la începutul anului 2021.

Profesorul David Thomas, de la Universitatea Cardiff, care conduce studiul clinic, a declarat: „Deși acest studiu in vitro este foarte încurajator și este un pas pozitiv, acum este clar nevoie de mai multe cercetări clinice. Trebuie să înțelegem dacă efectul apelor de gură asupra virusului COVID-19 realizat în laborator poate fi reprodus la pacienți și așteptăm cu nerăbdare finalizarea studiului nostru clinic la începutul anului 2021”.
Dr. Nick Claydon, parodontolog specialist, a declarat că cercetarea a fost „foarte valoroasă”, arată news.sky.com.
El a spus: „Dacă aceste rezultate pozitive se reflectă în studiul clinic al Universității Cardiff, apele de gură pe bază de CPC utilizate în studiul in vitro ar putea deveni un plus important pentru rutina oamenilor, împreună cu spălarea mâinilor, distanțarea fizică și purtarea măștilor, ambele acum și în viitor. "