APA CONTAMINATĂ: Paraziții intestinali pot fi luați din apă contaminată. Cum recunoști simptomele

Paraziții intestinali precum Giardia pot fi luați din apă contaminată. Simptomele sunt oșur de recunoscut.

APA CONTAMINATĂ: Paraziții intestinali pot fi luați din apă contaminată. Cum recunoști simptomele
Apa contaminată poate duce la giardiază

Apa contaminată poate duce la infecția cu parazitul Giardia lamblia (Giardia intestinalis), boala fiind numită Giardiază. Odată infectată, o persoană poate rămâne cu această infecție foarte mult timp, dacă n ueste diagnosticată și tratată.
Ca parte a ciclului lor de viață, paraziții Giardia lamblia se transformă în chisturi. Chisturile contagioase se găsesc în fecalele persoanelor sau animalelor infectate. 

Cum te poți infecta cu Giardia

Infecția cu Giardia lamblia se poate face prin: 

Apă potabilă care a fost contaminată cu chisturi Giardia (de obicei, deoarece apa a intrat în contact cu canalizarea)
Consumul de fructe sau legume care au fost spălate în apă contaminată
Consumul de fructe sau legume nepreparate dintr-o grădină unde a fost utilizat îngrășământ contaminat
Atingerea fecalelor, scutecelor sau a obiectelor murdare cu fecale și nespălatul pe mâini în mod adecvat
Contact direct cu o persoană sau animal infectat, iar apoi nespălarea în mod adecvat pe mâini

G. lamblia poate supraviețui în apă rece, clorurată, timp de până la două luni, iar focarele au avut loc în sistemele de aprovizionarea cu apă municipală.

Simptomele giardiozei

Până la două treimi dintre persoanele infectate nu prezintă niciun simptom. Când apar simptome, acestea pot apărea brusc și pot fi evidente sau se pot agrava încet. De obicei, simptomele încep la una până la trei săptămâni după expunere și includ:
Diaree apoasă
Crampe abdominale
Balonare
Greață cu sau fără vărsături
Gaze
Scaune plutitoare sau neobișnuit de mirositoare
Pierdere în greutate
Noua intoleranță la lapte și alimente lactate 
Febră mică
Pierderea poftei de mâncare

Unele dintre simptome pot apărea după câteva luni dura câteva luni, deoarece acestea sunt cauzate de modificări treptate ale mucoasei intestinului.

Giardia lamblia interferează cu capacitatea organismului de a absorbi grăsimile, astfel încât scaunele pot avea mai multe grăsimi în timpul unei infecții cu Giardia. Acesta este motivul pentru care scaunele pot pluti în apă și miros urât.
Cele mai grave simptome ale giardiozei durează de obicei cinci până la șapte zile, atât timp cât diagnosticul și tratamentul nu sunt întârziate. Simptomele pot dura până la câteva luni pentru a dispărea complet după tratament, deoarece intestinul trebuie să se repare singur. Este obișnuit să apară intoleranța la lactoză în primele câteva luni după o infecție cu Giardia. La unele persoane care nu sunt tratate, infecția poate provoca crize repetate de durere abdominală și diaree timp de un an sau mai mult.

Cel mai sigur este să consumați produse care au fost curățate sau fierte. Gătitul ucide paraziții și chisturile Giardia.
Pentru a preveni giardioza cauzată de apa contaminată, beți apă numai din surse aprobate. Când faceți camping și când călătoriți în țările în curs de dezvoltare, beți apă îmbuteliată sau alte băuturi care au fost îmbuteliate sau conservate. Călătorii în țările în curs de dezvoltare ar trebui să evite băuturile servite cu gheață.
Este întotdeauna un obicei benefic să te speli pe mâini frecvent. Acest lucru vă poate reduce riscul de infecție cu Giardia, acasă, dar și în timp ce călătoriți. Este deosebit de important să vă spălați pe mâini după ce ați folosit baia, înainte de a mânca, după ce ați schimbat scutecul și după ce ați îngrijit o persoană sau un animal bolnav.

Specialiștii de la Harvard Medical School recomandă să consultați medicul dacă aveți diaree, mai ales dacă aceasta durează mai mult de câteva zile, sau dacă aveți și crampe abdominale, balonare și febră.
La persoanele altfel sănătoase, giardioza dispare în general complet în câteva săptămâni, cu sau fără tratament. În unele cazuri, Giardia poate fi o problemă pe termen lung, dacă nu este tratată.