ANXIETATEA: Glanda tiroidă ar putea fi cauza

Medicamentele pentru anxietate vizează sistemul nervos, însă u nstudiu recent arată cp aceste tulburări ar putea fi date de tulburări ale sistemului endocrin.

ANXIETATEA: Glanda tiroidă ar putea fi cauza
Anxietatea, legătura cu tiroida

Aproape toți oamenii experimentează, la un moment dat în viață, un eveniment de anxietate, în special pe fondul stresului. Pentru unele persoane, însă, anxietatea este frecventă, persistentă și le afecteză viața în mod negativ. Experții estimează că tulburările de anxietate afectează aproximativ 264 de milioane de oameni din întreaga lume.

Medicamentele anti-anxietate, care vizează de obicei sistemul nervos central, pot fi utile, dar uneori nu reușesc să ofere o ameliorare permanentă.

Inflamația tiroidei, posibilă cauză a tulburărilor de anxietate

Un nou studiu sugerează că tulburările de anxietate pot proveni, cel puțin parțial, din disfuncționalități ale sistemului endocrin. Rezultatele demonstrează că inflamația glandei tiroide este asociată cu tulburări de anxietate, sugerând noi căi de tratament.

Cercetătorii și-au prezentat concluziile la Conferința europeană și internațională despre obezitatate din septembrie 2020. Cercetarea a fost condusă de Juliya Onofriichuk, de la Spitalul Clinic Orășenesc din Ucraina.

Ea explică: „Aceste descoperiri indică faptul că sistemul endocrin poate juca un rol important în anxietate. Medicii ar trebui să ia în considerare și glanda tiroidă și restul sistemului endocrin, precum și sistemul nervos, atunci când examinează persoanele cu anxietate. ”

Tratamentul cu antiinflamatorii, eficient

Onofriichuk și colegii au studiat 29 de bărbați și 27 de femei, cu vârsta medie de 33 ani și respectiv 31 ani, care au fost diagnosticați cu anxietate. Oamenii de știință au examinat glandele tiroide ale participanților, folosind ultrasunete. De asemenea, au măsurat nivelurile de T4 și T3. În urma acestor analize, cercetătorii au descoperit că la aceste persoane diagnosticate cu anxietate, glanda tiroidă prezenta semne de inflamație. De asemenea, la aceste persoane au fost detectați anticorpi tiroidieni.

Chiar dacă glandele tiroide ale participanților au fost inflamate, acestea nu au avut probleme semnificative de funcționare. Nivelurile lor T4 și T3 au fost ușor crescute, dar au rămas într-un interval normal.

Pentru a trata inflamația, cercetătorii au oferit participanților tratament de 14 zile cu antiinflamator. Acest tratament a redus cu succes inflamația tiroidiană.

Odată ce inflamația s-a rezolvat, indivizii au prezentat niveluri mai scăzute de anxietate, conform testelor efectuate de cercetători.