ANAF-UL INTRĂ ÎN CONTURI - Băimărenii spun că-și pierd libertatea financiară

De săptămâna viitoare, din data de 11 ianuarie, va deveni operațional Registrului central electronic pentru conturi bancare și conturi de plăți identificate prin IBAN.

ANAF-UL INTRĂ ÎN CONTURI - Băimărenii spun că-și pierd libertatea financiară

Astfel, în termen de 10 zile de la operaționalizarea registrului, entitățile vizate au obligația de a transmite organului fiscal central toate informațiile cerute privitoare la persoanele fizice, juridice sau alte entități fără personalitate juridică care au deschis conturi. Mai mult, în maxim trei luni instituțiile de plată și instituțiile emitente de monedă electronică au obligația de a transmite organului fiscal central lista titularilor persoane fizice, juridice sau a altor entități fără personalitate juridică care au deschise conturi la data intrării în vigoare a prezentei OUG, 111/2020. Prin OUG nr. 111/2020, s-a stabilit că informațiile despre conturile bancare vor fi păstrate în registru până în momentul în care acestea vor fi închise și 10 ani după aceea.

 Băimărenii care au conturi deschise la bănci nu prea sunt încântați de înființarea acestui registru, iar unii spun chiar că vor renunța la conturile de economii. “Nu știu dacă e o idee bună, adică unde e libertatea mea financiară? De ce să știe statul câți bani am? Cred că așa vor să controleze românii, ce venituri au, să plătească dările la stat, doar că s-ar putea ca unii să nu își mai țină banii în bănci, ci la ciorap, ca pe vremea bunicilor. Vom vedea”, este de părere Daniel R., un tânăr din Baia Mare.

“Este o idee bună pentru cei care sunt cinstiți și nu au nimic de ascuns. Pentru cei care obțin venituri pe care nu le declară, la negru, poate va fi mai greu acum să țină banii respectivi în bancă, pentru că nu o să-i poată justifica. Oricum, mi se pare ciudat ca autoritățile să știe tot despre situația mea financiară. Lumea se sperie când aude că datele personale nu mai sunt secrete”, este de părere Andreea B.

Informațiile din acest registru pot să fie puse la dispoziția autorităților centrale și locale, în baza unui protocol încheiat cu ANAF. De asemenea, informațiile din registru sunt direct accesibile, fără întârziere și fără a fi filtrate, Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.

A.H.