ALTFEL DE POLUARE - Băimărenii au ajuns să își arunce măștile în WC-uri

Măștile și mănușile de unică folosință au devenit o nouă formă de poluare, asta în timp ce COVID-19 are o serie de efecte neașteptate asupra mediului, reducând reciclarea și sporind utilizarea plasticului în întreaga lume. O spun cei de la societatea de apă și canal, care trag un semnal de alarmă și cer băimărenilor să nu mai arunce măștile în toalete.

ALTFEL DE POLUARE - Băimărenii au ajuns să își arunce măștile în WC-uri

Oamenii trebuie să știe că durata de viață a măștilor sanitare aruncate este de 450 de ani fapt ce face ca ele să fie niște bombe cu ceas ecologice, mai ales în condițiile crizei climatice care afectează planeta de ceva vreme. „Le vedem peste tot. De când măștile au început să fie purtate în societate, cauza și efectul pot fi văzute pe plaje”, spune Gary Stokes, membru al organizației OceansAsia. Deși multe dintre deșeuri sunt aruncate din  lipsă de interes sau atenție, el spune că este posibil ca ele să fie purtate de vânt pe plaje și în oceane după ce au fost aruncate pe jos în orașe sau în zonele locuite. Momentan, însă, doar ONG-urile au ridicat problema măștilor aruncate peste tot, și au încercat să găsească soluții.

„Pe această cale,. facem un apel să nu se mai arunce măștile și mănușile în vasul de toaletă sau pe stradă, pentru că pot contamina mediul înconjurător. Orice deșeu din acesta aruncat în vasul wc îl înfundă, ceea ce creează un disconfort major. Sănătatea noastră și a copiilor noștri poate fi pusă în pericol prin aceste obturari ale sistemului de canalizare, care pot deveni focare de infecții. Mai mult, în condiții de ploaie aceste depuneri îngreunează preluarea și transportul apelor pluviale care duce la inundarea carosabilului. În cazul instalaţiei interioare de canalizare, în primul rând să aveţi în vedere că vasul de WC nu este coş de gunoi!

Utilizarea greșită a canalizării de către cetățeni, a atras în primele 9 luni ale anului 2020, aproape 2000 de intervenții numai în municipiul Baia Mare”, precizează Vital.