ALERTĂ - Maramureșul rămâne în 7 zile fără loc de depozitare a gunoaielor

Principala problemă a județului Maramureș la ora actuală este cea a depozitării deșeurilor pentru care s-a adoptat o soluție temporară și anume depozitarea deșeurilor sortate la Oradea și Satu Mare. Problema este că în nici o săptămână județul va rămâne fără o groapă de gunoi autorizată unde să se poată depozita deșeurile.

ALERTĂ - Maramureșul rămâne în 7 zile fără loc de depozitare a gunoaielor
A spus-o președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan, la Sighet, în cadrul ședinței de Consiliu Local de ieri. Bogdan le-a spus aleșilor locali că finalizarea proiectului SMID de la Fărcașa până în 2023 rămâne o prioritate „însă, iar în cel mai scurt timp se va finaliza o celulă funcțională în cadrul depozitului de la Fărcașa sau se va adopta o măsură alternativă și anume amplasarea unui depozit temporar de deșeuri în județ”. 
Discuții cu privire la deșeurile din județ au fost ieri și la Fărcașa. Acolo unde liderul administrației județene s-a întâlnit cu reprezentanții Primăriei Fărcașa pentru a discuta despre continuarea demersurilor în ceea ce privește implementarea și finalizarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), un proiect început de mai bine de 10 ani.
„Continuarea proiectului presupune parcurgerea a 3 etape de bază și anume: consolidarea versantului, realizarea celulei numărul unu și ulterior a celorlaltor celule și, nu în ultimul rând, punerea în funcțiune a instalațiilor. Am stabilit ca pentru lucrările care au mai rămas de realizat, contractul să prevadă și execuție, și proiectare, ceea ce va oferi siguranța că firma câștigătoare va putea regla rapid orice aspect tehnic. În paralel, am luat măsuri pentru creșterea colectării selective și reducerea cantității de deșeuri ce trebuie depozitată de la circa 80% la 40% . Avem în plan să ajungem la 15% cantitate de deșeuri de depozitat din totalul cantității colectate.”, a precizat Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.
Odată cu finalizarea acestui proiect, executivul Consiliului Județean Maramureș va accesa și alte programe de finanțare pentru investiții de eficientizare și dezvoltare a gestionării deșeurilor în Maramureș.
H.D.
Comment
Share