ALEGERI – Tot ce trebuie să ştii despre votul din 6 decembrie

În ziua de 6 decembrie, românii îşi vor alege senatorii şi deputaţii care îi vor reprezenta în Parlament, în următorii patru ani. Iată cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ştii în privinţa votului din această săptămână, prezentate de avocatnet.ro

ALEGERI – Tot ce trebuie să ştii despre votul din 6 decembrie

În primul rând, secţiile de vot vor fi deschise pe 6 decembrie, în intervalul 07.00 şi 21.00. Dacă la ora 21.00 în incinta secţiei de votare sau în faţa secţiei există, la rând, mai multe persoane care vor să îşi exercite dreptul la vot, ora limită până la care pot fi deschise urnele este 23.59.

Campania electorală pentru parlamentare se va încheia în data de 5 decembrie, ora 23.59. În al doilea rând, votul în străinătate pentru alegerile parlamentare va avea loc pe durata a două zile consecutive, respectiv 5 şi 6 decembrie, în intervalul 7.00 şi 21.00 (ora locală).

  • Vot prin corespondență

Începând cu alegerile parlamentare din acest an, românii din străinătate îşi pot exercita dreptul de vot prin corespondenţă.

Cei care voiau să voteze prin corespondenţă au avut timp până în data de 22 octombrie să se înregistreze pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente. Alegătorii din străinătate care nu au reuşit să se înregistreze până la acea dată vor putea să voteze prin prezentare la secţiile de vot la care sunt arondaţi, în zilele de 5 sau 6 decembrie.

De altfel, regulile sanitare ce trebuie respectate la votare sunt aceleaşi ca şi cele pentru alegerile locale din septembrie.

Prima regulă stabileşte că masca de protecţie va fi purtată, în mod obligatoriu, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către participanţii la procesul electoral pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare. Există o excepţie de la această regulă: masca trebuie înlăturată, pentru scurt timp, în momentul identificării alegătorului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, cu condiţia păstrării unei distanţe minime de 1,5 metri faţă de cei din jurul său. După identificare, alegătorul trebuie să îşi poziţioneze, din nou, masca pe faţă pentru a-i acoperi nasul şi gura.

Accesul în secţia de vot se face eşalonat, pentru a fi păstrată o distanţă de cel puţin un metru între cei prezenţi. La intrarea în secţia de vot, alegătorilor le va fi măsurată temperatura.

 Cei care prezintă temperatură de peste 37,3°C sau simptome respiratorii evidente (tuse, nas curgător, dificultăți în respirație etc.), vor fi conduşi, cu prioritate și fără să intre în contact cu alte persoane, către secția de votare la care sunt repartizaţi, unde vor vota la cabina de vot de lângă intrare. La plecare, cabina de vot va fi dezinfectată.

Votul în localităţile carantinate va avea loc în aceleaşi condiţii ca şi în restul ţării.

Alegătorii care, în ziua votului, se află în localitatea în care au stabilit domiciliul vor vota doar la secţia de votare unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă. Dacă au fost omişi, vor vota pe lista electorală suplimentară. Alegătorii care se află în localitatea în care şi-au stabilit reşedinţa, alta decât cea de domiciliu, vor vota doar la secţia la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au reşedinţa. Dacă nu se regăsesc pe aceste liste, vor vota pe lista electorală suplimentară.

 Cei care se află în izolare sau carantină la domiciliu pot solicita exercitarea dreptului la vot prin intermediul urnei mobile, printr-o cerere scrisă transmisă secţiei de vot la care sunt arondaţi, pe baza deciziei de izolare sau carantinare emise de Direcţia de Sănătate Publică. Solicitarea trebuie transmisă până cel târziu în data de 5 decembrie 2020, între orele 18.00-20.00.

 Dacă vrei să afli ce a făcut în ultimii patru ani parlamentarul pe care l-ai votat, poţi căuta pe pagina de internet a Camerei Deputaților (este un chenar micuț, în stânga paginii, cu toate literele alfabetului și formațiunile politice din Parlament) și pe cea a Senatului, unde se regăsește câte o pagină dedicată fiecărui parlamentar (senator ori deputat). Acolo poţi căuta deputatul ori senatorul și îi poţi consulta pagina proprie, mai arată sursa citată.

C.S.

sursă foto: caleaeuropeana