ALCOOL LA VOLAN – Aproape 40% din decesele în urma accidentelor rutiere se produc la șoferi băuți

În unele țări, consumul de alcool la volan este permis sub o anumită limită. Chiar și așa, cifrele arată un procent alarmant de decese ce se produc la persoane care au urcat la volan după ce au consumat băuturi alcoolice.

ALCOOL LA VOLAN – Aproape 40% din decesele în urma accidentelor rutiere se produc la șoferi băuți
Alcoolul la volan produce decese

Un studiu publicat online de American Journal of Preventive Medicine a descoperit că în SUA, un număr foarte mare de decese survenite în urma accidentelor rutiere implică persoane care au consumat alcool, dar ale căror niveluri de alcool în sânge nu depășesc limitele legale.

În majoritatea statelor americane este legal să conduci cu un nivel de alcool în sânge peste zero, dar sub 0,8%. Când cercetătorii au evaluat toate decesele legate de vehicule care au avut loc în Statele Unite ale Americii între 2000 și 2015 (612.000 de decese), au observat că aproape 37% din decese (mai mult de 223.000) au avut loc în accidente care au implicat unul sau mai mulți șoferi care au consumat alcool. Dintre aceste decese, 15% (aproape 34.000) au fost cauzate de accidente care au implicat șoferi al căror nivel de alcool în sânge a fost detectabil, dar în limite legale. Și 55% dintre persoanele care au murit în aceste accidente erau pasageri, pietoni, bicicliști și șoferi care nu beau. În cocnluzie: conducerea cu un nivel scăzut de alcool din sânge poate fi legală, dar nu este în siguranță.

Deși studiul a fost făcut în SUA, siguranța la volan este aceeași peste tot în lume, iar persoanele care urcă la volan trebuie să fie conștiente de riscul la care se supun, atât pe ele cât și pe cei din jur, atunci când urcă la volan după ce au consumat alcool.