AFECȚIUNE A CREIERULUI - Boala pe care femeile o fac mai frecvent decât bărbații. Cum explică medicii

Două treimi dintre pacienții cu boala Alzheimer sunt femei. Cercetătorii au analizat care este cauza pentru care boala afectează mai mult femeile decât bărbații.

AFECȚIUNE A CREIERULUI - Boala pe care femeile o fac mai frecvent decât bărbații. Cum explică medicii
Neuronii sunt distruși în boala Alzheimer

După unii cercetători, un motiv pentru care femeile ar fi mai adesea afectate de Alheimer este faptul că ele tind să trăiască mai mult decât bărbații, iat boala afectează persoane mai în vârstă. Astfel, la categoria de vârstă de peste 70 de ani, dacă sunt mai multe femei, este firesc să fie mai multe femei și în categoria celor afectate de această boală.

Unele cercetăti mai recente însă arată că este posibil ca factorii biologici și sociali să joace un rol. Înțelegerea acestor diferențe ar putea duce la tratamente mai eficiente pentru Alzheimer.

Proteinele respnsabile de boală se răspândesc mai repede la femei

Într-un studiu, cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt au descoperit că femeile și bărbații cu boala Alzheimer diferă în felul în care creierul lor procesează proteinele Tau, un tip de proteine distorsionate care se acumulează în celulele creierului și le ucid. Tau afectează centrele de memorie ale creierului la început și se răspândesc prin creier aproape ca o infecție, ucigând din ce în ce mai multe celule pe măsură ce boala Alzheimer progresează. 

Cercetătorii au folosit scanări cerebrale pentru a compara creierul a peste 400 de bărbați și femei. Unii au avut insuficiență cognitivă ușoară, o stare care poate dura câțiva ani, și care este însoțită de diferite simptome ușoare, cum ar fi pierderea memoriei pe termen scurt, dar care nu se califică ca un tip specific de boală. Insuficiența cognitivă ușoară progresează adesea către boala Alzheimer.

La femeile cu insuficiență cognitivă ușoară, proteinele tau au fost mai răspândite în creier decât la bărbații cu această afecțiune. Descoperirile sugerează că la femei, proteina tau se răspândește mai ușor și se propagă mai repede prin creier.

Lipsa de activitate accelerează apariția bolii

Într-un alt studiu, care a inclus peste 6.000 de femei care s-au născut între anii 1935 și 1956, cercetătorii au descoperit că femeile care avuseseră locuri de muncă plătite erau mai puțin susceptibile de a face Alzheimer după vârsta de 60 de ani decât cele care nu au muncit. Cele care aveau un loc de muncă au avut în general amintiri mai solide și un mai mic declin al memoriei decât cele care au fost casnice.

Explicația ar fi aceea că munca vine la pachet cu o mai mare stimulare mentală și cu o interacțiune socială, doi factori care au fost legați de un risc mai mic de boală Alzheimer, fapt constatat și în alte studii.

Rezultatele ambelor studii au fost prezentate la Conferința internațională a Asociației Alzheimer din iulie, anul trecut, de la Los Angeles.