ACUZAȚII GRAVE - Dezertări din USR Maramureș

Considerat drept un partid ce aduce un suflu nou pe scena politică românească, USR a început, se pare, să își piardă… suflul. Cel puțin în Maramureș, de unde au început să plece persoane dezamăgite de ceea ce se întâmplă dincolo de sloganele și zâmbetele adresate votanților.

ACUZAȚII GRAVE - Dezertări din USR Maramureș

Tonul a fost dat de către fostul nostru coleg, Romeo Dobocan, ajuns apoi consilier județean din partea PMP. În urmă cu câteva zile o altă jurnalistă, Anca Goja, a anunțat că a plecat din partid. 

„<> nu se mai regăsește de multă vreme în USR Maramureș. Formațiunea politică trădează zi de zi idealurile pentru care mii de băimăreni au ieșit în stradă, la proteste, în anii 2017-2018. USR Maramureș nu mai reprezintă o alternativă curată la clasa politică veche, așa cum partidul susține în continuare, fără fundament”, a argumentat ea.

 Moderatoarea competiției interne pentru lista candidaților

 Totul a fost bine, după cum spune Anca, până la începutul anului 2020, când au avut loc alegeri interne pentru desemnarea candidaților la Consiliul Județean Maramureș și Consiliul Local Baia Mare. S-au organizat prezentări în interiorul organizației, la care au participat cei care își doreau să devină candidați. “Eu am moderat acele prezentări, care au fost transmise online pe grupurile de membri. Unii dintre candidați au elaborat programe complexe, din care reieșea viziunea lor asupra transformării municipiului și județului. Aceiași oameni au dorit ca prezentările să fie publice, pentru ca și alegătorii să aibă posibilitatea să le urmărească. Nu s-a dorit acest lucru. Ulterior mi-am dat seama că acele prezentări au fost de ochii lumii, ele nu au contat la vot”, arată fosta USR-istă.

S-a ajuns la votul cu liste secrete, “prin care erau favorizați anumiți candidați și prin care li se tăiau șansele altora. Așa se face că cei care au avut cele mai elaborate și complexe programe de candidatură s-au situat, în urma votului, pe locuri neeligibile”.

 Opoziție și tabere în partid

 În interiorul USR Maramureș s-a format atunci o așa numită opoziție, ulterior marginalizată. Unii dintre membri au părăsit partidul. Alții au rămas, cu speranța că se poate schimba ceva.

“Înainte de votul pentru delegații pentru parlamentare, cei care se află la conducerea partidului s-au împărțit în două tabere. Ambele, cu aceleași apucături rele. Una dintre tabere a făcut un fals în acte, modificând chitanțe. Regulamentul prevedea clar că nu pot vota decât membrii care și-au plătit cotizația la zi până la finalul lunii septembrie. Cei care și-au plătit în octombrie nu puteau vota. Prin urmare, unii au modificat chitanțele, în mod vizibil. Aceasta este, cu siguranță, o faptă care se pedepsește penal”, arată Anca cursul spre “mai rău” al evenimentelor.  

Au urmat alte dezamăgiri. Unii dintre cei care au fost aleși consilieri locali sau județeni și-au dorit să candideze și la parlamentare, cu toate că arătaseră alegătorilor cum vor face ei să curgă lapte și miere prin Baia Mare și Maramureș. “Desigur, salariul de parlamentar este mult mai generos decât indemnizația de consilier”, își explică Anca Goja.

Propunere de la o tabără să atace cealaltă tabără…

 Unii din conducerea partidului i-au cerut să-și dea demisia, dar ulterior i s-a propus să scrie un articol denigrator la adresa celeilalte tabere. ”Am refuzat. Consider că ambele tabere se comportă la fel de murdar, prin urmare nu am dorit să fiu instrumentul niciuneia dintre ele”, spune Anca.

Dezamăgirile au continuat. Nu a mai efectuat ore suplimentare și muncă de volntariat, văzând cum încetează activități în care pusese suflet. A avut discuții cu persoane din conducerea USR Maramureș, căroar le-a explicat că oamenii și-au pus încrederea în noul partid, care va face “o politică altfel”. Totul s-a schimbat, extinderea partidului s-a făcut brutal chiar, au fost stabiliți, în unele localități, candidați semianalfabeți.

 ”M-am simțit mereu ca o impostoare”

 “Mi-am dorit să fac o politică curată. Chiar am crezut că acest lucru este posibil. Mi-am dorit și eu, alături de alți oameni din USR, să contribuim la creșterea sănătoasă a partidului. După tot ce s-a întâmplat, nu mai cred că USR poate fi o alternativă viabilă la partidele vechi. Pentru că suferă el însuși de metehnele partidelor vechi. Din păcate, după cum s-a văzut inclusiv în presă în ultimele săptămâni, probleme există aproape peste tot, nu doar în Maramureș. De altfel, acel vot pe liste a fost încurajat de la centru.

Nu cred că USR mai poate reveni pe o linie bună. E prea târziu.

Mi-am dat demisia din partid și am renunat la job. Din primăvară și până acum, făcând postări pe Facebook și scriind comunicate de presă în numele USR Maramureș, m-am simțit mereu ca o impostoare. De fiecare dată când scriam cuvintele preferate ale USR-ului – transparență, corectitudine, profesionalism, meritocrație – simțeam că mint oamenii de bună credință care ne votaseră. Simțeam că mă transform cu repeziciune într-o ipocrită, făcând parte din mașinăria de obținut voturi. știu că ar fi trebuit să plec mai repede.

Nu îmi pare rău că am intrat în USR. Am găsit aici câțiva oameni minunați. Unii mi-au devenit prieteni și îmi vor rămâne prieteni. Sunt oameni foarte valoroși în USR în întreaga țară. Din păcate, ei sunt îndepărtați sistematic din pozițiile de decizie, atâta timp cât nu sunt obedienți față de conducere.

Dacă nu făceam acest pas, aș fi considerat că nu am luptat îndeajuns pentru idealurile mele. Am eșuat, dar măcar am încercat”, mărturisește Anca Goja.

POstarea ei a stârnit reacții diverse. Unii o felicită, alții consideră că nu trebuia să facă publice aceste lucruri. Un altul remarcă, sec: “Niciun curajos de la vârful USR+MM nu a intervenit și să nege...”.

 I.V.