„ACASĂ” - Primul documentar românesc nominalizat la EFA

Filmul „Acasă” regizat de Radu Ciorniciuc este primul documentar românesc de debut nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film (EFA), informează Agerpres.

„ACASĂ” -  Primul documentar românesc nominalizat la EFA

Filmul „Acasă” regizat de Radu Ciorniciuc este primul documentar românesc de debut nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film (EFA), informează Agerpres.

„Acasă” este povestea familiei care a locuit 18 ani în Delta Văcăreşti şi care luptă pentru acceptare şi propria definiţie a libertăţii, a fost documentată, pe parcursul unei perioade de aproape patru ani, de regizorul Radu Ciorniciuc, directorul de imagine Mircea Topoleanu şi scenarista Lina Vdovîi.

”Această nominalizare este una din cele mai importante şi frumoase recunoaşteri ale muncii noastre. Este o oportunitate enormă pentru a pune în lumină temele umane şi sociale pe care filmul le atinge, într-un context mai larg, european. Iar cel mai mare merit îl are familia Enache, personajele principale ale filmului. Lor le mulţumim pentru încredere şi pentru că au acceptat să fie parte dintr-o poveste care are puterea de a uni, de a ne reda încrederea în semeni. Pentru că doar împreună, prin toleranţă, grijă şi răbdare vom putea fi cu adevărat puternici, iar asta este cea mai însemnată lecţie pe care povestea familiei Enache o spune”, a declarat regizorul Radu Ciorniciuc.

Cea de-a 33-a ediţie a Galei Academiei de Film Europene va avea loc online în perioada 9-12 decembrie, câştigătorii categoriei de film documentar european, în care se regăseşte şi „Acasă”, urmând a fi anunţaţi în cadrul unei ceremonii online, care va fi transmisă pe 12 decembrie, de la ora 21.00.

Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Televiziunii Române, Creative Europe, Cinelabs (România), Beep Studio (Cehia), precizează Agerpres.