A PROMOVAT ȚARA MARAMUREȘULUI - 113 ani de la nașterea lui Mihai Pop

Miercuri, 18 noiembrie, s-au împlinit 113 ani de când academicianul Mihai Pop s-a născut în localitatea Glod, Maramureș (n.18 noiembrie 1907). El a fost cel care a promovat Maramureșul, cu valorile lui, pe plan național și pe plan internațional, încă din perioada interbelică când făcea parte din Școala Sociologică de la București, inițiată și condusă de profesorul Dimitrie Gusti.

A PROMOVAT ȚARA MARAMUREȘULUI - 113 ani de la nașterea lui Mihai Pop

Miercuri, 18 noiembrie, s-au împlinit 113 ani de când academicianul Mihai Pop s-a născut în localitatea Glod, Maramureș (n.18 noiembrie 1907).

El a fost cel care a promovat Maramureșul, cu valorile lui, pe plan național și pe plan internațional, încă din perioada interbelică când făcea parte din Școala Sociologică de la București, inițiată și condusă de profesorul Dimitrie Gusti.

„Mihai Pop a atras atenția asupra Maramureșului, el fiind cel care propus reprezentarea Maramureșului în Muzeul Satelor Românești, care atunci se crea, ajutat fiind de pictorul Traian Bilțiu-Dăncuș, foarte bun cunoscător al valorilor tradiționale ale Maramureșului și de Francisc Nistor, pe atunci funcționar la prefectură, pasionat fotograf, un bun cunoscător al zonei.

Profesorul Mihai Pop a fost cel care a propus organizarea unui festival al obiceiurilor de iarnă ”laice” numite pe atunci. Astfel, în Baia Mare, în anul 1968 are loc prima ediție, fiind mai mult un concert de colinde. În anul 1969, la insistențele profesorului, festivalul se ține în Sighet, iar din decembrie 1970 până în zilele noastre festivalul are și o componentă științifică, Sesiunea de comunicări științifice de teme de etnografie și folclor”, precizează responsabilii Muzeului Maramureșan din Sighet.

Profesorul Mihai Dăncuș spunea despre sesiunile de comunicări ale lui Mihai Pop că „sesiunile de la Sighet, patronate de Mihai Pop au fost adevărate colocvii naționale de etnografie și folclor, de cultură și istoria culturii, de filosofie populară, de înțelepciune și de mare înțelegere pentru toți participanții români și străini”.

În ultimii ani era poreclit „Moșul”

În ultimii ani din viață, Mihai Pop era poreclit adesea de către cei apropiați și cei dragi „Moșul”.

„Indiferent de drumul vieții, nu și-a uitat originile și locul natal, Țara Maramureșului cu oamenii săi și cu valorile sale. Studiile și articolele publicate sunt adevărate îndreptare metodologice în cercetarea științifică a culturii populare. Profesorul mărturisește în <<cuvânt lămuritor>>, care precede primul volum din <<Folclor românesc>>: <<Acum. când mă uit la sumarul celor două volume, cuprinzând peste 700 de pagini, nici nu-mi vine să cred că eu am scris și am publicat atâtea, fiindcă toată viața mea m-am ferit să scriu și să public cu toptanul, zicându-mi că și în puține rânduri poți spune multe, dacă ai ce spune>>. Și a spus  multe, iar <<opera>> domniei sale, astăzi se numește <<Școala Mihai Pop>>, mai precizează responsabilii muzeului.

Profesorul Mihai Pop s-a stins din viață în 8 octombrie 2000.