VIRUSUL Și POLITICA - Anul schimbărilor în politica județeană

Anul 2020 a fost un an al schimbării pe toate planurile. Nimeni și nimic nu prevestea la început ceea ce urma să se întample din martie încolo. Declarată stare de urgență, maramureșeni captivi în propriile locuințe, se putea ieși doar la cumpărături și doar cu declarație pe propria răspundere, concedii anulate, totul dat peste cap.

VIRUSUL Și POLITICA - Anul schimbărilor în politica județeană

Și totul din cauza unui virus despre care nu se știa mai nimic, dar care a reușit să dea o planetă întreagă peste cap. Maramureșenii au aflat în 2020 că se poate face învățămant online, că se poate munci de acasă, că multe hartii necesare autorităților dintr-o dată se pot trimite pe email, fără să mai pierzi vremea pe la ghișee și că sănătatea e mai importantă decat orice.

Și totuși virusul nu a oprit cele două sesiuni de alegeri care au avut loc în 2020. Alegeri locale, dar și parlamentare care au schimbat multe în Maramureș. În urma votului din 27 septembrie multe localități au acum primari noi, cum este cazul Leordinei, unde Ștefan Gavriluți, după circa 16 ani ca primar, a pierdut alegerile în fața USR-istului Nistor Ioan, la Moisei primarul Toader Ștețco s-a retras din cursa pentru un nou mandat de primar, iar acum Moiseiul îl are ca primar pe Grigore Tomoiagă, fost viceprimar al comunei, la Sighet a venit la conducerea Primăriei fostul prefect al județului Maramureș, Vasile Moldovan. Cu precizarea că la Moisei fostul primar, Toader Ștețco, a și decedat anul trecut aproape de finalul lui. Și exemplele ar putea continua și cu alte primării. Dar poate cea mai mare schimbare a venit la Consiliul Județean, dar și în Consiliul Local Baia Mare, unde acum primarul Cătălin Cherecheș pare a avea oaresce opoziție, „contra” fiind PMP-iștii, USR-iștii, dar și Mircea Cirț, fost candidat și el pentru fotoliul de primar al Băii Mari.

Gabriel Zetea, devenit între timp parlamentar cu acte în regulă și care joacă acum cartea Opoziției după ce patru ani a fost la putere, a pierdut alegerile pentru șefia Consiliului Județean, noul lider al administrației județene fiind liberalul Ionel Bogdan. Echipă nouă la CJ Maramureș, fie că vorbim de consilieri județeni sau vicepreședinți de Consiliu Județean. Actuala configurație a Consiliului Județean cuprinde foarte multe nume noi, prea puțin cunoscute de maramureșeni. Au rămas totuși persoanele care parcă sunt abonate la scaunul de consilier județean, cum este cazul fostului președinte de CJ Maramureș, Marinel Kovacs sau Gheorghe Mihai Barlea. Tot aici îi mai avem pe Emil Ambruș sau Mihai Felician Cerneștean. În rest, fețe noi care vor trebui să demonstreze de ce sunt în stare în 2021 și în anii care urmează.

Fostul vicepreședinte al CJ în mandatul 2016-2020, Doru Dăncuș a trecut drumul la Primăria Baia Mare, unde a devenit mana dreaptă a primarului Băii Mari din postura de viceprimar. Tot anul trecut mandatul fostului viceprimar al Băii Mari, Noemi Vida, a fost invalidat de instanța de judecată, prin urmare nu o mai regăsim pe lista consilierilor locali. Poate ca citymanager.  

Așa cum era de așteptat, alegerile parlamentare au adus și ele surprize. PSD-ul condus de Gabriel Zetea a decis să scape de două din numele grele ale partidului la nivel județean și anume Liviu Marian Pop, fost ministru al Educației, respectiv Călin Matei, acesta din urmă retrăgandu-se de pe lista pentru parlamentare. Sunt doar două nume cunoscute pe care nu le vom vedea în Parlament următorii patru ani. A rămas Gheorghe Șimon, fostul ministru al Economiei pentru o perioadă scurtă de timp. De altfel, în PSD Maramureș au fost cateva contre din cauza listelor pentru parlamentare, unii acuzand că s-au impus liste trimise de la București și nu s-a ținut cont de ce vor PSD-iștii maramureșeni. În rest, Maramureșul a trimis la butoane la București foști consilieri județeni sau locali, dar și politicieni aduși de la București și impuși pe liste în Maramureș, cum este cazul Florin Alexe.

Surpriza anului în politică rămane apariția partidului AUR, care a trimis oameni în Parlament, inclusiv din Maramureș. Darius Pop reprezintă AUR în Parlament din partea Maramureșului. Surprinzător este că PMP-iștii nu au reușit să treacă pragul electoral, prin urmare PMP-ul va sta pe tușă pentru patru ani.

Așadar 2020 a fost într-adevăr un an al schimbărilor în plan politic local. Oameni noi care sunt la început de drum și care își vor arăta adevărata față acum, după ce au primit votul după care au tanjit atata în campania electorală, vot pentru care erau în stare să promită Luna de pe cer, numai să fie votați. 2021 nu va fi un an ușor, coronavirusul continuă să creeze probleme, chiar dacă avem vaccin. Politicienii locali trebuie să arate că sunt aproape de cetățean nu doar cu vorba, ci cu fapta. Că la vorbe se pricepe oricine.

H.D.